Voedselboswachters gezocht!

Deel dit initiatief a.u.b. zo breed mogelijk!

Voedselbossen en eetbare bostuinen zijn onderdelen van permacultuur die veel enthousiasme opwekken. Een voedselbos zorgt, door gebruik te maken van 7 tot 9 lagen beplanting, bijna automatisch voor het aantrekken van veel biodiversiteit en gezonde, levende bodems.

Voedselbossen zijn daarmee echte win-win oplossingen voor de mens, de natuur en de aarde. En daarom willen we het aantal voedselbossen en plukroutes sterk laten toenemen. Daarvoor zijn we op zoek naar enthousiaste voedselboswachters!

Zou het niet prachtig zijn als elk gehucht, dorp en stad minimaal één voedselbos heeft vol met eetbare en andere nuttige planten? Een plek waar mensen kunnen zien, proeven en leren hoe ze zelf ook een eetbare bostuin aan kunnen gaan leggen zo dicht mogelijk bij hun eigen huis?

De kennis over hoe mensen eetbare bostuinen / voedselbossen kunnen aanleggen is inmiddels uitgebreid aanwezig.
Zo is er een prachtig introductie artikel over dit onderwerp onder de titel: Openbaar groen wordt oogstbaar groen. Daarnaast is er het gratis ter beschikking gestelde afstudeerwerk van Anastasia Limareva met de titel: Handboek aanleg en beheer van voedselbossen, dit is een prachtwerk waarmee iedereen die meer wil weten zich goed in kan lezen in deze materie.

Ook is sinds januari 2017 deze minidocumentaire voedselbossen en natuurlijke landbouw vrij te bekijken op YouTube.

Voor de mensen die overheden willen overtuigen is dit onderzoeksrapport van de provincie Flevoland naar voedselbossen ideaal om eens te bekijken en door te sturen naar de betreffende ambtenaren om ze te informeren over de mogelijkheden van voedselbossen in de gemeente en/of provincie.

En ook op de website www.voedselbosbouw.org kun je een boel informatie over voedselbossen vinden.

Daarnaast zijn ook twee facebookgroepen beschikbaar voor mensen die contact willen maken met andere potentiele en reeds ervaren voedselboswachters.
Er is een brede permacultuur facebookgroep (±22.100 leden)
En er is een facebookgroep speciaal gericht op voedselbossen / eetbare bostuinen (±24.400 leden)

En naast de beschikbaarheid van vrij toegankelijke kennis en uitgebreide netwerken  is er inmiddels ook ruime praktijkervaring. Onder andere Wouter van Eck en Xavier San Giorgi zijn al vele jaren actief en hebben verschillende voedselbossen helpen ontwerpen, aanleggen en onderhouden. Ze hebben dan ook veel praktijkervaring beschikbaar, een mooi voorbeeld daarvan is Food Forest Ketelbroek waarin ze meer dan 175 verschillende soorten hebben aangeplant (zie plantenlijst).

Forest_Garden_TCP

Kortom, de kennis is aanwezig, de netwerken zijn aanwezig, de praktijkervaring is aanwezig en de planten zelf zijn aanwezig. Wat er nu nog nodig is zijn mensen die voedselbossen willen realiseren in hun eigen buurt.  Daarom deze oproep naar voedselboswachters. 

Wie wil helpen met het aanleggen en beheren van voedselbossen in de eigen omgeving? Wie wil samenwerken met andere geïnteresseerden en ervaringsdeskundigen om zo gezamenlijk meer eetbare bostuinen te realiseren?

Mensen kunnen zich aanmelden op dit google doc formulier en hier kunnen ze ook kijken of er al andere geïnteresseerden in hun buurt zijn. Als die er zijn wees dan niet bang contact met die mensen op te nemen. Ook is een – Voedselbossenkaart van Nederland en België – te vinden op de website www.voedselboskaart.nl waar vele voedselbossen op staan. Vind een voedselbos in je buurt en ga daar eens langs om inspiratie op te doen.

09-the-seven-layers-of-a-forest-garden

Heb je interesse om zelf voedselboswachter te worden?

1) Zoek en lees informatie hierover door, bekijk films en documentaires etc.
– Leer meer op de website www.voedselbosbouw.org
– De 7 lagen beplanting van een eetbare bostuin
10 tips voor het aanleggen van een voedselbos
Openbaar groen wordt oogstbaar groen
– Vrij te downloaden – Handboek aanleg en beheer van voedselbossen (mirror)
– Vrij te downloaden – Studie over voedselbossen door de provincie Flevoland (mirror)
– Vrij te downloaden – Ambitie document; Eetbare Woonwijk met Voedselbossen Rijnvliet in Utrecht (mirror)
De Bostuin van Robert Hart vertaald naar het Nederlands door Robert Hundscheidt
– Bekijk op YouTube deze minidocumentaire voedselbossen en natuurlijke landbouw.
– Er zijn verschillende goede boeken beschikbaar over het aanleggen van een voedselbos:
2) Wordt lid van de beschikbare netwerken en stel hier je vragen, deel de uitdagingen die je ziet en inspireer anderen vanuit je eigen ervaring.
Permacultuur facebookgroep (± 22.100 leden)
– Voedselbossen facebookgroep (± 24.400 leden)
– Kijk of er anderen in je buurt zijn die ook voedselboswachter willen worden en meld jezelf hier aan zodat anderen je kunnen vinden.
–  Bekijk de Voedselbossenkaart van Nederland en België om een voedselbos in je eigen buurt te vinden.
-) Contacteer je eigen buurt op eigen initiatief om zo lokaal mensen te vinden die enthousiast zijn over het aanleggen van een voedselbossen. Mocht het klikken dan kunnen je met ze samenwerken om lokaal een voedselbos te realiseren. Hieronder een voorbeeld hoe je dat zou kunnen doen.

14102218_10206470678557272_9094475795034045845_n
Een mooi voorbeeld van wat je kunt doen om mensen uit de buurt bij het project te betrekken en zo gezamenlijk met geïnteresseerde mensen uit de buurt een lokaal voedselbos kunt beginnen te realiseren.

3) Begin met het aanleggen van een voedselbos in je eigen omgeving.
Tips bij het zoeken en vinden van grond voor je project
Eetbare planten- en paddenstoelendatabase om een overzicht te krijgen van welke planten je in welke lagen kunt planten
Ruil/ontvang/stekplanten voor het voedselbos

Mocht je vragen hebben, stel die dan vooral in één van de facebookgroepen. We kunnen elkaar op die manier vooruit helpen, gezamenlijk nadenken over oplossingen en erachter komen wat voor anderen reeds eerder gewerkt heeft.

En bij voorkeur een fruit- of notenboom. :)
En bij voorkeur een fruit- of notenboom. 🙂

Op het internet hebben de lezers de macht. Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! U bent zich er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! 

Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennisen, collega`s, etc. Graag zelfs hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen zich er verder in kunnen verdiepen als ze willen.

Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collegas, etc!
Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collegas, etc!

 

61 gedachten over “Voedselboswachters gezocht!”

  1. Dankjewel! Altijd zeer fijn als mensen dit delen. Want iedereen heeft weer een eigen groep mensen om zich heen die deze oproep dan voor de eerste keer te zien krijgen. 😀

   1. Beste mensen,
    Wij kweken oude fruitrassen volgens de principes van de permacultuur. We hebben een uitgebreid assortiment van bessen, bramen frambozen , appels, peren , noten, moerbeien etc. die samen met de groenten en kruiden en bloemen zorgen voor een zeer divers gezicht op de kwekerij. We hebben gekozen om alleen rassen te kweken die van oudsher hun diensten hebben bewezen op de Hollandse bodem en het Hollandse klimaat. een perzik zal je bij ons niet aantreffen, een mispel echter wel. Ik zou het leuk vinden als nog meer mensen ons weten te vinden. Veel van onze klanten komen uit de “permacultuur”hoek. Wij werken graag mee aan de aanleg van voedselbossen. Dit is, naast het verspreiden van het geweldige genetisch materiaal van de oude rassen die geen bespuiting of kunstmatige mest nodig hebben om gezond te blijven en een goede oogst te geven, een doel van ons bedrijf : Op Goede Grond.
    Fijn als er een linkje geplaatst zou kunnen worden : http://www.op-goede-grond.nl

   2. Als je goed om je heen kijkt is nederland een groot voedselbos. je moet je natuurlijk wel verdiepen in wilde planten ik denk dat van alle wilde planten die er groeien misschien wel de helft eetbaar is.

 1. Ik ben in het bezit van een bos en een biologische groentetuin maar heb op dit moment geen financiële ruimte om een cursus te volgen
  Zou graag dit hier willen toepassen
  ik zit in de omgeving van Baarle-Nassau
  is er hier in de buurt iemand die mij hiermee zou kunnen helpen /adviseren?

  1. Je hoeft niet per se een cursus te volgen. Er is een boel gratis documentatie en filmmateriaal beschikbaar wat je kunt gebruiken. Daarnaast kun je ook eens bij verschillende bestaande bostuinen langs gaan om de praktijk te zien.

   Wellicht dat er mensen in de facebookgroepen zijn die je verder kunnen helpen en uit de omgeving komen, ik zou daar even een oproep plaatsen.

   1. Er is nu een project beschreven door een onderzoek van een student aan de CAH. Deze informatie staat op de website http://www.careel.eu
    Het gaat om boontjes die wij als projectplan gebruiken voor inkomsten voor de non-profit organisatie Ruris Prospera. Daarmee bekostiging wij weer projecten voor jongeren in de kleine dorpen in Roemenië.

 2. Hallo Lezer
  Geweldig dat jullie dit delen.
  Heel graag deel ik mee.
  Ik woon in Zeist in een wijk die wordt vernieuwd.
  Een gedeelte van de wijk is pas geleden door de gemeente overgedragen aan het Utrechts Landschap en wordt af en toe begrazen door schapen.
  Een ander gedeelte is in planning en het idee van voedselbos was al eerder door mijn hoofd gegaan.
  Dankzij jullie heb ik ineens gereedschap.
  Ik ga proberen hier in mijn wijk de mensen mee te krijgen.
  Met vriendelijke groet
  Joyce

 3. Hallo allemaal,
  Bij deze wil ik een oproep doen om met mensen ik contact te komen in de omgevening van ter apel die gedachten enof werk willen delen bij de aanleg en desingn van mijn bostuin op een perceel van 1.5ha dit najaar. Ik kijk er naar uit
  Groet Frans

   1. ha Joop,
    Ik zie nu je reactie pas, niet meer op deze site gekeken. Hoe kom ik met je in contact?

 4. Leuk idee! Probeer zelf ook een voedselbos(je) te verwezelijken aan de rand van onze woonwijk in Ridderkerk. Kijk ook eens op deze site. http://permacultuurnetwerk.eu Hier kan je ook netwerken.
  Ik heb hier een profiel aangemaakt. Wellicht een leuk idee voor iedereen die iets te delen heeft.

  Mvg,
  Andre

 5. Ik help graag bij het aanleg en beheeren van een voedselbos. Permacultuur en foodforestry is nu mijn hoofd focus . Ik heb zelf een diploma in Bos en Natuurbeheer MBO 4. Ik ben leergierig en altijd klaar om te helpen.
  Graag hoor ik van jullie.

  1. Waar woon je Roger? Ik begin over een paar weken met planten van zo’n 800 bomen . Ik woon in Ter apel, kun je daar wat mee?
   Groet Frans

   1. Hallo Frans,
    Ik zie nu pas jou reactie. Ik ben woonachtig in arnhem momenteel en sta klaar om mensen te helpen. Ik ben zelf bezig met onderzoek voor enkele projecten voor in het buitenland. in de tussen tijd wil ik zo veel mogelijk ervaring opbouwen in de voedselbos methode.

    Als we concrete afspraken maken is alles mogelijk Frans.
    Mijn email adress is solagnier751@hotmail.com
    Graag reageren op mijn email omdat ik krijg geen notificatie over een reactie op deze site.

    Ik hoor het graag van jou Frans.

    Als er anderen zijn die ook nog wat doet met voedselbos, lees ik het graag in mijn email wat ik voor jullie kan betekenen.

    Groetjes,
    Roger.

 6. We zijn in Woerden met een aantal enthousiaste mensen bezig om een project op te zetten voor een speelbos / voedselbos om bewoners en kinderen meer te betrekken bij de wonderen van de natuur en om zo te laten zien dat planten het gezondste eten is wat voor iedereen bereikbaar zou moeten zijn.

  Ben zelfs tuinontwerper en heb veel kennis over planten maar zou graag wat meer praktijk ervaring specifiek over een voedselbos willen opdoen en eens in een bestaand voedselbos kijken. Hoor graag wie mij daar verder mee kan helpen.

 7. Ik ben ook al een tijd bezig met het kweken van voedselbos planten Ook doe ik onderzoek naar bijzondere en exclusieve planten die ook goed doen bijvoorbeeld Pawpaw & Mexicaanse meidoorn en nog vele andere, ik heb een vrij grote collectie waar ik weer nieuwe planten van kweek. Iedereen is welkom om langs te komen bij Country Winery in Nijverdal. Voor verdere vragen of informatie Email: countrywinery@gmail.com

 8. Hoi,
  is het normaal dat iedereen die zich aanmeld openlijk zichtbaar is? Link: [https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ruwPTvlAlwQyyWb49CCCZCztfbtO6G7eb2KH_e2gX1o/htmlview?pli=1#]

  Ik dacht ik zeg het maar, omdat er tegenwoordig allerlei persoonsgegevens gestolen en voor “andere” doeleinden ge(mis)bruikt worden.

  Mvgr. Volkan

  1. Ja dat is normaal voor dat document zodat mensen onderling contact met elkaar kunnen opnemen. Dus mocht je mensen erop zien staan die in je eigen omgeving wonen stuur ze vooral een emailtje om gezamenlijk eens te praten over voedselbossen en wat zij graag zouden willen realiseren.

  2. Beste Volkan,
   Die bezorgdheid heb ik ook. De google-sheet is een makkelijk doelwit voor Spam-misbruik en oplichting. Kunnen de email-adressen worden afgeschermd?
   mvg
   Robert

   1. Nee dat kan niet, je moet gewoon voor jezelf de keuze maken dat risico te willen lopen of niet. Het hele doel is dat mensen contact op gaan nemen met elkaar. Zonder zichtbare emailadressen is dat niet mogelijk.

 9. Ik ben Marco-Matla uit Papendrecht, ik wil graag in onze gemeente een voedselbos realiseren, een locatie perceel in het park Noordhoekse Wiel. Ik ben aangesloten bij de Stichting Sociale Moestuin Papendrecht, die ook hun medewerking willen verlenen, met diverse vrijwilligers. De stichting heeft al contact opgenomen met groen beleid van de gemeente, er is een afspraak ingepland om er over van gedachte te wisselen. Wie kan mij helpen/adviseren en bijstaan in onze plannen?

 10. Hoi
  Ik ben ook geïnteresseerd in voedselbossen en de aanleg er van.
  Ik zie op de google dok pagina maar een andere naam staan. Klopt dat of zijn er meer mensen die hier mee bezig willen?
  Ik woon ik Wichmond Gelderland (bij Zutphen) als er meer geïnteresseerden zijn dan kom ik daar graag mee in contact.
  Facebook is niet mijn ding…. (maar hiervoor zal ik toch nog een keer gaan kijken)
  Ik ben ook bereikbaar via de mail: erikcx500 ‘a’ hotmail.com (‘a’= @)

  1. Er staan een boel mensen op de lijst met voedselboswachters. Als je jezelf wilt toevoegen kan dit onderaan aan het document.
   En gebruik de informatie daar vooral ook om zelf contact op te nemen met andere geinteresseerden in je eigen buurt. Op die manier kunnen mensen met interesse in deze materie elkaar lokaal opzoeken en als het klikt wellicht samenwerken om lokaal een voedselbos te realiseren.

   1. Hoi Douwe,
    Fijn dat jet het hebt opgelost!
    ik kan nu iedereen zien.

    Bedankt!

    En een boeken tip:
    “Het verborgen leven van bomen” door “Peter Wohlleben”
    Over hoe bomen en bossen leven, communiceren en denken!

 11. Geweldige initiatieven, allen dragen ze bij aan een wereld zoals hij bedoeld is te zijn, een gezonde Aarde is de basis van een gezonde en liefdevolle wereld.
  Als mensen zelfvoorzienend zijn/worden zijn we goed op weg naar een herstel van Moeder Aarde.

  Wij zullen dit artikel plaatsen op onze blogs: wakkeremensen.blogspot.nl en gezondontwaken.blogspot.nl

  Met enorm veel respect voor iedereen die hierbij aansluit.

  Hartegroeten, Martien & Ine

  1. Hartelijk dank!
   En fijn dat jullie deze informatie willen delen. Op die manier bereikt het in onze ervaring altijd weer nieuwe mensen!

 12. Restaurants die een Michelinster hebben kweken ook eigen groenten en kruiden. Het smaakt puur natuur. Denk maar aan Jamie Oliver. In kloostertuinen verbouwden ze ook eigen groenten en kruiden. Perenbomen en appelbomen pruimen aardbeien en bramen zijn ook zeer gezond. In bramen zit veel ijzer en in aardbeien zit veel vitamine c . Die sjalotjes zijn ook lekker om in de sla te doen. Topkoks verbouwen maken ook alles zelf.

 13. Hoe ontwerp je een voedselbos?
  Liza van de Mortel, derdejaars studente bij de Helicon-opleiding Toegepaste Biologie in Den Bosch, heeft veel belangstelling voor alles wat groeit en bloeit. Ze heeft speciale belangstelling voor het milieu om ons heen en hoe we duurzaam kunnen leven en overleven. Voor haar stage is ze daarom bij ons gekomen. Dit resulteerde in een stageopdracht om voor de eigenaar van een perceel van 2,2 hectare een ontwerpschets voor een voedselbos te maken voor zijn gebied gelegen in Tilburg-West (stadsbos013).

  https://www.brabantsemilieufederatie.nl/nieuws/hoe-ontwerp-voedselbos/

 14. Bij ons is een stuk grond te koop. Ideaal voor een moestuin en een voedselbos. Ik popel om te kunnen beginnen. Mij ontbreekt echter de financiën om de grond te kunnen aankopen. Weet iemand hoe je dit kunt financieren?

 15. Provincie Gelderland verkoopt stukken grond zie: https://www.grondruilgelderland.nl/
  Ideaal om voedselbossen te beginnen lijkt mij. Goed voor biodiversiteit en mens.

  Zelf ben ik wel geïnteresseerd om samen met anderen een perceel rond Nijmegen te kopen om een openbaar voedselbos aan te leggen. Misschien in de vorm van een nog op te richten stichting, zodat we ook subsidie kunnen aanvragen e.d. Wie heeft hiernaar ook interesse of heeft bruikbare tips.
  Mail: annagalema@gmail.com

 16. Beste allen,
  Samen met mijn vrouw zijn wij op zoek naar een perceel ~2Ha rondom Nijmegen – Malden – Groesbeek voor de aanleg van een voedselbos / biologische tuinbouw. In mijn zoektocht spreek ik met lanbouwers die bereid zijn om een perceel te verkopen. Wij zoeken verder naar een voor ons ideale plek.
  Kent u iemand die een perceel verkoopt?
  Of zoekt u een perceel rondom Nijmegen/Malden?
  Neem dan contact met mij op. (eventueel via mijn website of Linkedin.
  mvg
  Robert ten Hove

 17. Hi there mensen,

  Mijn naam is William en ik ben zoals de meeste mensen op deze site geïnteresseerd in voedselbossen en in bostuinen. In de tuin achterom heb ik al het een en ander aangeplant om te experimenteren.

  Ik zoek like minded mensen in de buurt die ook graag met de natuur mee willen werken ipv ertegen en om bijvoorbeeld stekken mee uit te wisselen. En als het klikt wellicht kijken wat de mogelijkheden zijn om zelf een voedselbos aan te leggen. Ik woon op de grensstreek tussen zuid en midden limburg.

  Verder heb ik een voedselbos gevonden hier niet zo ver vandaan. Waar ik mij heb aangemeld als vrijwilliger eens per maand en ik sta te popelen om te kunnen beginnen en zo veel dingen te leren.

  Dus hoor het graag van jullie enthousiastelingen.

  En fijne dagen

  Gr William

 18. Hallo,

  Ik woon samen met mijn man op dit moment in Schotland, en hebben een visie voor “holistic healing and hospitality”; een visie waarin we als missie hebben om een terrein te creeren waarin mensen met bv een burnout, of een “artist-block” kunnen komen en retraites kunnen krijgen. In het programma wat we willen aanbieden kunnen mensen zelf kiezen wat ze willen: gewoon uitrusten, helpen in ons voedselbos, leren hoe gezond te leven, of bijvoorbeeld creatieve therapie te krijgen. Of alles gecombineerd.
  We zijn dus erg geinteresseerd in het opstarten van een voedselbos, en “commnunity-gardens”, waar mensen zelf kunnen verbouwen volgens de permacultuur principes, en zelf kunnen leren.
  We zitten nog te twijfelen of we dat in het Verenigd Koninkrijk willen doen, of toch in Nederland.
  Hebben jullie informatie (naast alle websites die jullie al genoemd hebben) over of en hoe dat mogelijk is in Nederland, en of er subsidie op te krijgen is?
  Het betekent dat we een redelijk groot terrein willen kopen, waarop we ook eco huisjes kunnen bouwen voor mensen die een retraite willen houden bij ons.
  Ik hoor graag van jullie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.