DE 7 TIL 9 LAGENE I EN SPISELIG SKOGSHAGE/MATSKOG

Spiselige skogshager, også kjent som matskoger, er en populær bestanddel av permakultur. Ved å bruke ulike designprinsipper fra permakultur er det mulig for hvem som helst å designe en skog full av spiselige og andre nyttige planter.

En matskog kan ha opp til 7 lag med planter.

  1. Høye trær. Tenk på sukkerlønn, kastanje, valnøtt, høystammede eple-, pære- og kirsebærtrær, osv.
  2. Lave trær. Under høye trær kan det være små nøtte- og frukttrær. Tenk på svarthyll, hasselnøtt, lavstammede epletrær, plomme, pære, kirsebær, osv.
  3. Busker. Tenk på bringebær, blåbær, stikkelsbær, rips, solbær osv.
  4. Urtelag. Under buskene eller i lysninger i skogen kan det vokse grønnsaker, blomster og urter som mynte, ramsløk osv.
  5. Rotvekster. Og la oss ikke glemme rotgrønsaksplanter som jordskokk, gulrøtter, yacon, osv.
  6. Bunndekkere. Og til slutt finnes det bunndekkere som jordbær og mange medlemmer av squashfamilien (Cucurbitaceae) som kan krype på bakken, osv.
  7. Klatreplanter. I tillegg kan det vokse spiselige klatreplanter i trærne, som japansk vinbær, bjørnebær, druer eller til og med en sibirsk kiwi, osv.

Det er noen som også har 2 lag til.

8. Vannplanter. Spiselige planter som vokser i vannet.
9. Sopp. Spiselig sopp som kan dyrkes i en skog.

Den store fordelen med en spiselig skogshage er at alle økologiske nisjer er fylt. Dermed utnyttes sol og jord optimalt av de ulike lagene med nytteplanter, og ugress er et mye mindre problem.

Når man dyrker flere lag med mat under hverandre som i dette systemet, øker også avlingen per kvadratmeter.

En siste fordel med en spiselig skogshage er at du har mindre vedlikehold om gangen i det lange løp fordi det er et økosystem som i stor grad er i balanse, akkurat som naturlige klimaksøkosystemer.

Ved å bruke permakulturens designprinsipper på en smart måte kan du skape en spiselig skog med samme motstandskraft som et naturlig økosystem. Dette kommer både mennesker og natur til gode.

Her er to videoer medomvisninger i to spiselige skogshager.
Først Martin Crawford med sin skogshage.

I tillegg har Robert Hart etablert en modell for en spiselig skogshage på rundt 500 kvadratmeter på gården sin i Wenlock Edge i Shropshire i England. Han påpeker at dette er like gjennomførbart i en vanlig byhage. Han sier: “Min skogshagemodell er i stand til å forsyne en familie med hovedsakelig selvdyrket og selvforsynt mat i minst sju måneder i året, og den trenger bare minimalt med stell og jordbearbeiding.” I den korte dokumentaren Forest Gardening with Robert Hart, som du kan se nedenfor, forklarer Robert Hart prinsippene for utformingen av skogshagen sin mens han går gjennom den.
Er dette fremtiden for forvaltning av offentlige grøntområder? I et nabolag der beboerne dyrker spiselige skogshager, kan de nyte naturen og samtidig høste mye fersk mat fra den. Med godt og klokt lagarbeid og permakulturens prinsipper har man en vinn-vinn-situasjon for mennesker og natur!