Wat is Permacultuur?

logoIntroductie tot Permacultuur

Permacultuur richt zich op de lange termijn overleving van mensen in harmonische samenwerking met de natuur.

Bij permacultuur Nederland geloven we in lokaal, vers en gezond voedsel wat met respect voor de mens en de aarde is gegroeid.  Met permacultuur kun je onder andere leren hoe je een eetbare tuin kunt ontwerpen die smakelijk, mooi en nuttig is. Zowel voor jezelf als voor de vele wezens waar we onze aarde mee delen. 

Introduction to Permaculture is een prachtige introductie in het ontwerpsysteem en de ontwerpprincipes van permacultuur geschreven door de grondlegger van permacultuur Bill Mollison.

Neem een kijkje in de eetbare planten en paddenstoelen database met meer dan 300  verschillende soorten om te ontdekken wat je allemaal in je tuin kunt laten groeien in het Nederlandse klimaat.

Bekijk één of meerdere van onze  introductie artikelen over permacultuur om meer te leren. De artikelen gaan over permacultuur op kleine schaal voor mensen die geen eigen grond hebben  tot aan permacultuur op grote schaal,  zo heeft India bijvoorbeeld de waterproblemen in meer dan 1000 dorpen opgelost door permacultuur toe te passen.

Er is daarnaast een vrij te downloaden introductiecursus over permacultuur om je verder te verdiepen.

Maak kennis met andere mensen die geïnteresseerd zijn in permacultuur via de permacultuur facebook groep met meer dan 25.000 leden. Ook is er een aanverwante voedselbossen facebook groep met over de 40.000 leden.


De oorsprong van Permacultuur

Permacultuur is omschreven in Australië in de jaren 70 door twee Australische biologen, Bill Mollison en David Holmgren. Door de relaties in de bossen van Tasmanië te onderzoeken en de belangrijkste ecologische principes van dit systeem te achterhalen hebben ze een ontwerpsysteem ontwikkeld dat mensen in staat stelt zelf functionele ecosystemen te ontwerpen.

Als je nu een fruit- of notenboom aanplant dan plukken jij en toekomstige generaties daar vele tientallen jaren de vruchten (en noten) van.

Meer weten?

De belangrijkste principes van permacultuur worden toegelicht in de vrij te downloaden introductiecursus over permacultuur. Het gaat onder andere over principes als:

Ontwerpen met de natuur-) Hoe je de zon, water en wind kunt gebruiken om een basisontwerp te maken. En hoe je de grond kunt verbeteren door het bedekt te houden met organisch materiaal.

-) Hoe je met 7 verschillende plantlagen voor een optimaal gebruik van de zon en de bodem kunt zorgen. En hiermee leg je ook automatisch de basis voor een systeem met een gezonde biodiversiteit.

-) Het optimaliseren van functionele relaties tussen de verschillende elementen  in je permacultuur systeem door middel van de 3 functie regel. Elk element heeft meerdere functies en elke functie wordt door meerdere elementen ondersteunt.

Vele andere praktische informatie is te vinden op de voorbeelden pagina en op de inspiratie pagina.

Ook kun je online een uitgebreide youtube cursus vinden van The University of Oregon over permacultuur.


Videomateriaal / Documentaires

In deze afspeellijst is een verzameling videos te vinden waar mensen van over 5 continenten en meer dan 20 verschillende landen permacultuur toepassen om gedegradeerde ecosystemen te herstellen.

In India hebben meer dan 1000 dorpen hun waterproblemen opgelost met top-down watershed management, China herstelde een gedegradeerd ecosysteem ter grootte van België en er komt nog veel meer voorbij o.a. uit Portugal, Oostenrijk en Nederland.

Het is inspirerend om zowel de theorie als vele praktijkvoorbeelden te zien van permacultuur in deze afspeellijst.

BBC Two – Natural World, maakte een prachtige inleidende documentaire over permacultuur. Deze is gratis online te bekijken onder de titel – A Farm for the Future.


Er zijn inmiddels ook verschillende goede Nederlandstalige permacultuur boeken beschikbaar inclusief een aantal kinderboeken over permacultuur.

Als je op één van de bovenstaande links klikt en vervolgens binnen 5 dagen iets via bol bestelt (ongeacht wat precies), dan gaat 6% van dat aankoopbedrag naar Permacultuur Nederland. Op die manier kun je met het volgen van je eigen nieuwsgierigheid ons ook direct een beetje ondersteunen. Daarnaast kun je ons uiteraard ook direct ondersteunen via een donatie/vrijwillig abonnement. 😀


Voor de mensen die zich er zeer grondig in willen verdiepen is er een – Intro into Permaculture MOOC (massive open online course) beschikbaar, ontwikkeld aan de Oregon State University met goed, duidelijk en informatief filmmateriaal.

Permacultuur in de praktijk

Er zijn inmiddels verschillende groepen op verschillende platformen actief. Bij contact en netwerk een uitgebreid overzicht.  Op deze platformen kun je veel informatie vinden, vragen stellen, ervaringen  en observaties uitwisselen met de andere leden, etc.

Daarnaast is er een overzicht van activiteiten, aangeboden cursussen, meewerkdagen, zadenruildagen etc,  te vinden op de Permacultuur Aktie Agenda. Mensen kunnen hier ook zelf hun eigen activiteiten in aankondigen.

Permacultuur YouTubekanalen

Er zijn verschillende informatieve YouTube kanalen over permacultuur beschikbaar. Een greep uit onze favorieten.

Nederlandstalig:
-) Permacultuur met Martin Slort
-) Tuin Smakelijk – Vera Greutink
-) Permades – Permacultuur ontwerpen
-) Haal meer uit je tuin
-) Martijn de Voedselbos

Engelstalig:
-) Discover Permaculture with Geoff Lawton
-) Stefan Sobkowiak – The Permaculture Orchard
-) Morag Gamble – Our Permaculture Life
-) Andrew Millison – Permaculture Instructor & Permaculture Design Course – Oregon State University Ecampus
-) Huw Richards – Permaculture inspired Kitchen Gardening

En er zijn nog veel meer goede filmpjes en kanalen te vinden.

Permacultuur filmkanaal

Dit filmkanaal bevat vele korte filmpjes die stuk voor stuk laten zien wat permacultuur is en wat voor praktische toepassingen het heeft.

“Though the problems of this world are increasingly complex,
the solutions remain embarrassingly simple.”
– Bill Mollison

18 gedachten over “Wat is Permacultuur?”

  1. Beste mensen, dank voor jullie informatieve site.
    Kan iemand mij zeggen waar de gilde vinder gebleven is. Saiwala lijkt uit de lucht?
    Alvast bedankt je voor je reactie

    1. De plant is eetbaar maar krijgt niet een bijzonder hoge waardering. We hebben een tijd geleden alleen planten met een eetbaarheid van 4 of 5 van 5 behouden in de eetbare planten en paddenstoelen database. Daarbij is zevenblad komen te vervallen omdat deze een lagere eetbaarheidsscore kreeg volgens The Plants for a Future Database.

  2. Goede middag,

    Wij hebben een groenten-tuin terug gewonnen uit een stuk weiland.
    Ik zien veel amerikaanse filmjes, “no till gardening”, etc, waarin ze karton toevoegen aan de compost en om op oude plaggen.

    Wat vinden jullie van karton toevoegen aan de grond?

    1. Hallo,
      karton (bruin, zonder kleefband) in een dikke laag en goed overlappend, werkt zeer goed om een stuk land onkruidvrij te krijgen. Vooraf niet spitten of wieden. Leg er naderhand een forse laag kompost op en je kan in het voorjaar zaaien, of na het insnijden van het karton, direct planten. Een heel goede site is die van Charles Dowding -No Dig.
      Veel sukses!
      Hilde

    2. ik gebruik geen karton, dan te lang wachten moet je voor dat verteerd is. Een stuk gazon heb ik omgeschakeld naar moestuin: compost gestrooid, wat goede tuingrond, good bewaterd, oude kranten nat gemaakt en daar overlappend alles mee bedekt, Nog eens goed natgemaakt en een dikke laag (zaadloos) hooi over verdeeld. Dan kan je meteen gaan planten, zaaien. voorzichtig gat maken in laag krantenpapier. Ik leg de kranten bovenop omdat die dan ook eventueel onkruid aanwezig in de compost tegenhoudt

  3. Wat fijn jullie site gevonden te hebben, ik ben me al een tijdje aan het verdiepen in Permaculture, holistische graas methoden (Allan Savory) en waterharvesting technieken (o.a. Via Andrew Millison) en zou graag meer praktijk ervaring willen opdoen.

    Hebben jullie ook tips/ideeën over waar ik hiervoor een ingang kan vinden?

    Vriendelijke groet,
    Fabian

    1. Vraag eens rond in de permacultuur facebook groep zou ik zeggen of kijk eens op de kaart hier op de website en benader projecten die je interessant lijken.

  4. Hi Douwe,
    Leuk dat iedereen dmv een boekbestelling Permacultuur Nederland met 6% kan steunen! Ik wil daar met onze boeken wel aan meedoen, we verkopen ze ook via bol.com: ‘Eten & Drinken met Wilde Planten’, ‘Basisboek Wilde Bladgroenten’ en ‘Kleinschaligheid als Alternatief’. Ik hoor graag of jij dat ook een goed idee vindt en hoe dat dan in z’n werk gaat. Groet, Laurette van Slobbe

  5. Hoi, Ik heb een account gemaakt in 2018, wat ik graag zou beheren. Naamsverandering, omschrijving toevoegen , contact mailadres veranderen, etc. Ik kan alleen nergens op de site vinden hoe ik dat kan doen.

  6. Hoi Douwe, bedankt voor deze informatieve site. Ik wil me weer gaan verdiepen in permacultuur/voedselbos na een recente verhuizing. Grootste uitdaging is op dit moment het verwijderen van invasieve sierplanten (vooral manshoge pollen siergras) van vorige bewoners. En het plannen wat waar komt te groeien.

  7. Komt er ook een app waarmee ik kan zien of planten in de natuur eetbaar zijn?
    Nu gebruik ik jullie database(die echt fantastisch is) een app om planten te herkennen en ook nog een boek voor extra verificatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.