Permacultuur op grote schaal toegepast – voorbeelden uit India, Ethiopië en China

Permacultuur wordt op verschillende plekken op grote schaal toegepast. Hier een aantal voorbeelden hoe de technieken van permacultuur op regionale schaal worden toegepast en hele landschappen herstellen.

In India hebben ze via systematisch top-down watershed management in meer dan 1000 dorpen de waterproblemen opgelost. En inmiddels kunnen ze daar nu ook zoveel meer voedsel verbouwen dat ze een boel economische problemen hebben opgelost.

In China is een ecosysteem ter groote van België hersteld. Door bomen te planten op de toppen van de heuvels, door terassen te maken zodat het water kan infiltreren en door dammen te maken voor wateropslag is het hele landschap van totaal vernield ecosysteem getransformeerd naar een succesvol biodivers productief ecosysteem.

In Ethiopië zijn ze op grote schaal met de technieken van permacultuur aan de gang gegaan en zijn met grote gemeenschappen het landschap aan het herstellen en verbeteren.

Deze voorbeelden laten zien hoe permacultuur echt op grote schaal kan worden toegepast en hoe zowel de mensen als de ecosystemen waarin zij leven enorm baat hebben bij een goed begrip en implementatie van de permacultuur principes.


Op het internet hebben de lezers de macht. Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! Je bent je er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! 

Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennisen, collega`s, etc. Graag zelfs hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen zich er verder in kunnen verdiepen als ze dat willen.

Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collegas, etc!
Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collegas, etc!