Eetbaar groen voor elke school in Nederland!

Deel dit initiatief a.u.b. zo breed mogelijk!

EOS wetenschap laat weten dat hoe meer groen er is op en rond een school, hoe slimmer de kinderen worden.

Daarnaast laten de 10 voordelen van gemeenschapstuinen zien dat er nog vele andere voordelen zitten aan gezamenlijk eetbaar groen.

Dit heeft ervoor gezorgd dat Permacultuur Nederland graag mensen wil ondersteunen bij het  aanleggen van eetbaar groen op elke school in het Nederlandse taalgebied.

Om hierbij te helpen hebben we een kort stappenplan opgezet wat mensen kan ondersteunen bij het realiseren van eetbaar groen op hun dichtstbijzijnde school.11733396_10206592070213960_1044754602_n
Stap 1) Lokaliseer je dichtstbijzijnde school.

Stap 2) Leg contact met de school. Het kan helpen als één van je eigen kinderen naar deze school gaat maar dat is zeker niet nodig. Kijk bij wie je moet zijn op de school om het idee van eetbaar groen op de school te bespreken.

Maak vervolgens een afspraak van in ieder geval een half uur met de juiste persoon van de school zodat je rustig de tijd kunt nemen voor een overleg. Neem wat informatie mee naar dit overleg. Print bijvoorbeeld  wat informatie uit over dat groen in de omgeving kinderen slimmer maakt, en/of print een artikel uit over hoe mensen een gemakkelijke moestuin kunnen aanleggen.

En als er internet beschikbaar is op de school kun je in de bespreking laten zien waar mensen van de school informatie kunnen vinden hoe dit aan te pakken. Deze YouTube filmpjes van Jelle waarin hij een gemakkelijke moestuin demonstreert zijn hiervoor ideaal. Ook kan het helpen een school te laten weten dat er een facebookgroep is met rond de 20.000 leden waar altijd vragen kunnen worden gesteld en dat ze er dus zeker niet alleen voor staan.

Stap 3) Begin klein en simpel. Het is belangrijk om klein en simpel te beginnen. Op die manier is het laagdrempelig en als het aanslaat wil een school later vaak vanzelf meer met eetbaar groen gaan doen. Een paar gemakkelijke moestuin bakken zijn goedkoop, gemakkelijk en leveren goed resultaat. Een aantal bessen en notenstruiken, denk bijvoorbeeld aan frambozen, kruisbessen en hazelnoten kunnen gemakkelijk worden aangeplant en vragen weinig onderhoud. 86493692Stap 4) Betrek leerlingen bij de voedselproductie. Kinderen vinden het vaak erg leuk om te leren hoe ze zelf eten kunnen groeien. Overleg met docenten en leerlingen hoe en wanneer kinderen met het eetbare groen rond hun school aan de gang kunnen. Als het tot deze stap komt mag het project als geslaagd beschouwd worden! 🙂

school-garden-lettuces
Stap 5) Betrek ouders bij de voedselproductie. Als leerlingen betrokken worden bij de voedselproductie kan het leuk zijn om vervolgens via dit pad ook ouders te enthousiasmeren. Vraag eens aan leerlingen of hun ouders ook voedsel groeien, geef kinderen wat informatie mee voor ouders over hoe ze thuis een gemakkelijke moestuin kunnen beginnen. Als het project zover komt dat zowel de leerlingen als hun ouders enthousiast met eetbaar groen aan de gang gaan, dan mag het eetbaar groen project als een daverend succes beschouwd worden! 😀

Extra) Mochten er een boel enthousiaste kinderen en ouders zijn dan is het wellicht interessant om eens met de hele groep te bekijken of er wellicht een volgende stap kan worden gezet en er bijvoorbeeld een voedselbos kan worden aangelegd rond de school of in de buurt!

grow-your-own
Dit korte stappenplan kan eenieder op weg helpen.

Zijn er verder nog vragen zijn hoe je het een of ander aan kunt pakken? Stel je vraag in de facebookgroep van permacultuur waar vele mensen (rond de 20.000) reeds actief zijn. Zij delen graag onder  hun expertise, ervaringen en enthousiasme.

Ook kun je je vraag hieronder in de reacties stellen!. We zullen dan vanuit Permacultuur Nederland ook zo goed mogelijk meedenken en kijken hoe we gezamenlijk praktische oplossingen kunnen vinden.

Op naar eetbaar groen op elke school in Nederland voor slimme en gezonde kinderen!

Aanverwante informatie en artikelen: 
-) EOS Wetenschap – Groen maakt kinderen slim
-) 10 voordelen van gemeenschapstuinen
-) De gemakkelijke moestuin
-) Facebookgroep om vragen te stellen over schooltuinen etc. 
-) Voedselboswachters gevraagd!

Als je op één van de onderstaande links klikt en vervolgens binnen 5 dagen iets via bol besteld (ongeacht wat precies), dan gaat 6% van dat aankoopbedrag naar Permacultuur Nederland. Op die manier kun je met het volgen van je eigen nieuwsgierigheid ons ook direct een beetje ondersteunen. Daarnaast kun je ons uiteraard ook direct ondersteunen via een donatie/vrijwillig abonnement. 😀

Op het internet hebben de lezers de macht. Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! U bent zich er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! 

Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennisen, collega`s, etc. Graag zelfs hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen zich er verder in kunnen verdiepen als ze willen.

Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collegas, etc!
Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collegas, etc!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.