De gemakkelijke (permacultuur) moestuin

Het lokaal voedsel verbouwen lijkt telkens meer mensen aan te spreken. En mocht de economie instorten dan is het ook zeer praktisch om te weten hoe je zelf voedsel kunt verbouwen. Om zo jezelf en de mensen waar je van houdt van voedsel te kunnen voorzien.

De gemakkelijke moestuin
Bijna iedereen kan moestuinieren via de methode van de gemakkelijke moestuin. Deze praktische manier van moestuinieren is daarbij op veel plaatsen mogelijk, een balkon, een dak, of alleen maar stoeptegels, overal kan een bak met een makkelijke moestuin.

Het grote verschil tussen een gemakkelijke moestuin en een normale moestuin is dat je met een gemakkelijke moestuin kleine bakken gebruikt (meestal 1.20 bij 1.20 meter). Die verdeel je weer onder in 16 vierkante vakken van 30 bij 30 cm. Elk vak beplant je met een andere groente.

Afbeelding met dank aan: http://www.makkelijkemoestuin.nl/
Afbeelding met dank aan:
www.makkelijkemoestuin.nl

De bakken zet je op je bestaande grond en vul je met een mix van vermiculiet, turfvrije potgrond en compost. Of je eigen grond geschikt is voor groente is dus niet belangrijk.

Door zo te tuinieren zijn al je groentes makkelijk te bereiken en te verzorgen, voorkom je verspilling van zaad, water en meststoffen, hoef je bijna niet te dunnen en te wieden en is je moestuin heel makkelijk te onderhouden. Bekijk deze zaaikalenders 1 & 2 om erachter te komen wanneer je welke groentes het beste kunt planten en oogsten.

Hier een kort intro video in deze materie:

De Makkelijke Moestuin (ook wel Vierkant Tuinieren genoemd) is gebaseerd op Square Feet Gardening; een prima methode die rond 1980 ontwikkeld is door Mel Bartelomew. In de volgende afspeellijst van 4 filmpjes legt Jelle aan Villa Achterwerk uit hoe je zelf aan de gang kunt.

Geef je gemakkelijke moestuin een permacultuur inslag door bijvoorbeeld vooral meerjarige groentes te planten waardoor je niet elk jaar opnieuw hoeft in te zaaien. Voorbeelden van meerjarige groentes zijn o.a.:

Aardpeer, Aardkastanje, Artisjok, Asperge – Groen en Witte, Bloedzuring, Brave Hendrik, Broccoli nine-star perennial, Crosne, Echt Lepelblad, Eeuwige moes, Egyptische ui, Kardoen, Knolcapucien, Oerprei, Rabarber, Raketsla, Rankspinazie, Rode Tuinmelde, Roomse Kervel, Snijbiet, Spinaziezuring, Tuinzuring, Veldsla, Veldzuring, Winterpostelijn en Zeekool.

10425132_10202476697673342_7830827939133185748_nZet de hoogste groenten aan de noordkant en de laagste aan de zuidkant zodat de hele tuin zo veel mogelijk zon ontvangt.

Het boek: Permacultuur in je moestuin, kan mensen die meer willen dan een gemakkelijke moestuin verder helpen. Hier kun je gratis een aantal paginas van het boek bekijken om een indruk te krijgen.

En voor losse tips om je moestuin de permacultuur richting op te sturen zijn ook de handige artikelen op het blog: www.natuurlijkemoestuin.be, zeer geschikt.

Als je op één van de bovenstaande links klikt en vervolgens binnen 5 dagen iets via bol besteld (ongeacht wat precies), dan gaat 6% van dat aankoopbedrag naar Permacultuur Nederland. Op die manier kun je met het volgen van je eigen nieuwsgierigheid ons ook direct een beetje ondersteunen. Daarnaast kun je ons uiteraard ook direct ondersteunen via een donatie/vrijwillig abonnement. 😀

Aanverwante informatie:
-) Website van Jelle – www.makkelijkemoestuin.nl
-) Website – www.squarefootgardening.org
-) Gratis YouTube cursus Makkelijke Moestuin
-) Website – www.zaaikalender.com
-) 4 basisprincipes om alles probleemloos te combineren in de natuurlijke moestuin
-) Blog – De Natuurlijke Moestuin
-) Meer informatie over het boek: Permacultuur in je moestuin

1471271_775748902480724_7651118033902383476_nOp het internet hebben de lezers de macht. Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! Je bent je er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! 

Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennisen, collega`s, etc. Graag zelfs hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen zich er verder in kunnen verdiepen als ze dat willen.

Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collegas, etc!
Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collegas, etc!

 

18 gedachten over “De gemakkelijke (permacultuur) moestuin”

 1. Permacultuur in je moestuin

  Permacultuur in je moestuin is de vertaling en bewerking van The vegetable gardener’s guide to permaculture: Creating an edible ecosystem (2013). Het oorspronkelijke boek is gemaakt door Christopher Shein en Julie Thompson. Christopher Shein ontwerpt tuinen en geeft les in permacultuur. Van kinds af aan werkte hij al op buurtmoestuinen . Een echte doener, en eentje uit een familie van tuiniers en maatschappelijk betrokken mensen. Bij het schrijven heeft Shein samengewerkt met een professionele andere auteur, Julie Thompson. Zo is hun werk een overzichtelijk boek geworden, dat in de vertaling de titel Permacultuur in je moestuin heeft gekregen.

  Het boek is hier en daar flink bewerkt door de vertalers, Lucas Brouns (@oefenboerderij) en Maranke Spoor (@marankespoor), een eveneens ervaren maar Nederlandse permacultuurdocent. Het feit dat allerlei planten en ook veel foto’s kwamen uit een het andere klimaat (Californië) waar Christopher Shein woont, was een reden het boek zo sterk te bewerken, het is omgeschreven naar het klimaat hier.

  Het is een heerlijk praktisch boek, een van de eerste lezers ervan gaf al aan: “Dit is precies wat ik nodig heb, je bekijkt het, gaat naar buiten en je doet het!” Een ander voordeel is dat het veel veelgestelde vragen over permacultuur beantwoordt, en voor zover dat nog niet zo was hebben de vertalers hier en daar antwoorden op zulke veelgestelde vragen toegevoegd, wederom voorzien van vele duidelijke kleurenfoto’s. Op bijna iedere pagina is haast wel een foto te vinden!

  Het boek Permacultuur in je moestuin leert je je tuin goed bekijken, en dan gestructureerd op een passende manier, creatief te werk te gaan. Waardoor je je kunt aanpassen aan jouw eigen situatie. Een voordeel kan zijn dat je tuin beter bestand raakt tegen langere periodes van droogte of juist nattigheid. Een ander voordeel kan zijn dat je meer biodiversiteit in je tuin toelaat, wat op zichzelf al waarde heeft maar wat de tuinier ook een deel van het werk kan besparen. Het boek helpt je te zien wat er goed gaat en waarom, zodat je daarop kunt voortborduren en erop kunt inspelen.

  Het mooie van permacultuur is dat je als mens jezelf als deel van het ecosysteem gaat zien. Je ontwikkelt vaardigheden om goed te kijken wat er gebeurt, hoe de natuur werkt. En je verweeft je gedrag met de ecologische realiteit. Zo laat je biodiversiteit samengaan met het oogsten van groenten, fruit, kruiden en als je wilt zelfs paddenstoelen uit je tuin.

  Permacultuur in je moestuin heeft een uitgebreid hoofdstuk over het winnen en bewaren van zaden. Christopher Shein heeft op dit gebied veel ervaring. Zijn praktische kennis is in onze tijd erg welkom, want er is een groeiende vraag naar traditionele rassen van groentes en kruiden. Een variëteit (ras) van een soort is vaak generatie op generatie doorgegeven. Van zulke veredelde rassen moet je die te pakken krijgen die het in jouw regio goed doen. Zelf zaad bewaren helpt je hierbij, want je bewaart het zaad van de planten die zich zo gedragen als jij het liefste ziet. Bovendien ondersteun je de biodiversiteit door zaden van allerlei soorten te ruilen met andere mensen.

  In de stad, tussen stenen muren, heb je in België en Nederland wel microklimaatjes die goed opwarmen. Zulke microklimaatjes zijn in het bewerkte boek duidelijk vermeld. Het is dus zeker ook interessant voor stadslandbouwers en balkontuiniers. Verder zijn er veel gewassen vervangen door soorten die het juist goed doen in het Belgisch-Nederlandse buitenklimaat. Hoe je een tuin verzorgt gaat in een koel en vochtig klimaat anders dan in een warm klimaat, dus hier hebben de vertalers waar nodig ook praktische aanpassingen gedaan.

  Er is voor gezorgd dat Permacultuur in je moestuin in principe overal te bestellen is, van lokale boekwinkels tot grote webshops, maar ook rechtstreeks online bij de makers van dit boek: de vertalers en de uitgever. Zij hebben het gezamenlijk, als pioniers mogelijk gemaakt dat dit boek is vertaald en bewerkt. Bestel je het bij hen, dan steun je deze kleine bedrijven omdat het ook bij de verkoop van boeken zo is dat de verkoper commissie krijgt voor het afhandelen van de bestelling. Ook hier kun je dus stemmen met je voeten. Via de websites van de bewerkers Stichting Permacultuur Onderwijs en van de uitgever ClubGroen kun je ook alvast een aantal pagina’s van het boek bekijken.

  Permacultuur in je moestuin
  Auteurs: Christopher Shein en Julie Thompson
  Vertaling en bewerking: Lucas Brouns en Maranke Spoor, Stichting Permacultuur Onderwijs – http://www.PermacultuurOnderwijs.nl
  ISBN: 978-90-6224-535-2 Uitgeverij Jan van Arkel – http://www.clubgroen.nl
  Oorspronkelijke titel: The Vegetable Gardener’s Guide To Permaculture. Creating an edible ecosystem (2013).

 2. Beste heer/mevrouw,

  Het is een goed idee om wat we hebben te bewaren voor de toekomst.Als waardevolle tip zou ik
  willen zeggen ,dat het in aansluiting op de mogelijkheid van je groente te verbouwen op de
  vierkante metertuin(wat overigens ook een mooi concept is),ook goed mogelijk is je groente
  te verbouwen in een grote dan wel kleine kruiwagen.Als je hierin een afwatergat en potscherven
  of kleikorrels aanbreng ,gaat dit prima lukken.Ik spreek uit ervaring.Hoe moeilijk kan het zijn?
  Groot voordeel hiervan is,je spaar je rug en het is makkelijk verplaatsbaar.Verder minder vraat door
  slakken.Iedereen kan op deze manier tuinieren,ook met weinig ruimte.Bovendien hoeft je minder
  onkruid te verwijderen.

  Met vriendelijke groet

  Theo

  1. Ik denk dat die vakjes niet echt nodig zijn. T neemt vind ik ook veel ruimte in beslag als je daar stenen of tegels voor gebruikt

  2. Die vakken zijn echt heel handig en slim (ik werk er nu twee zomers mee). Eerst leek het mij ook niet zo nodig, maar nu ik er mee werk, merk ik de meerwaarde:

   1. In het systeem van de makkelijke moestuin oogst je vaak, waarna je weer een ander gewas zaait op dezelfde plek (met toevoegen van wat natuurlijke compost). Doordat je precies weet wat er in een vakje heeft gestaan, kun je daarna een ander gewas zaaien waardoor de grond niet uitgeput raakt. Zo hou je een grote oogst, met weinig luis/ziektes vanwege de gezonde grond.

   2. Door de vakjes kun je slim afwisselen wat je naast elkaar zet. Zo zet je bijvoorbeeld Goudsbloem of Oostindische Kers in een bak. Dat trekt luizen aan, waardoor de andere planten het heel goed doen en minder ongedierte krijgen.

   3. Bij het zaaien, werk je al met de oppervlakte van de planten die er straks groeien. Zaai je iets kleins (bv radijs), dan zaai je op 16 plekken (4 rijen van 4 plantjes). Zaai je iets groters, dan zaai je op 4 plekken (2×2). En een echt grotere plant, zoals palmkool zaai je maar op 1 plek middenin het vak.
   Zo helpen de vakken je enorm bij het zaaien en zorgen de vakken ervoor dat je bak niet te vol of te leeg is.

   Kortom: door de vakken heb je veel hulp bij het zaaien, oogsten en goed voor je grond en planten zorgen. Als beginnende tuinier vind ik dit geweldig behulpzaam. Ik heb dan deze zomer ook een prachtige oogst uit mijn bakken gehaald. Zo leuk!

   En: ben je ervaren met permacultuur, dan zul je zelf ook vast ‘gevoel’ hebben voor hoeveel planten je op een bepaald oppervlak kunt plaatsen, en weet je wel hoeveel ruimte iets nodig heeft. Maar voor enthousiaste beginners is dit systeem geweldig. Het zorgt ervoor dat je met weinig moeite en een beetje dagelijkse aandacht veel lekkere groentes gaat oogsten. En dat is een geweldige stimulans om nog veel meer over tuinieren en moestuinen te willen leren.

   Kortom: ik vind het vakken-systeem geweldig.

 3. Ik vraag me af of anti-worteldoek (of -folie) wel zo goed is. Ik heb wel eens gehoord dat het de grond eronder ‘dood’ maakt en dat het daarom niet goed is voor de grond. Weet iemand hier het fijne van?

  1. Ja natuurlijk, juist zonlicht zorgt voor een gezonde bodem, UV-straling dood verkeerde schimmels en bacteriën en virussen. Een vierkante meter gezonde grond bevat al een miljoen bacteriën.
   Verder worteldoek zit ook weer vol PBC’s, en die houten(geïmpregneerde) bakken is ook niet echt milieuvriendelijk, maar natuurlijk prima op een terrasje of balkon.

 4. Beste,
  Waar koop u turfmolm? Is het dezelfde met tuinturf and tuinstrooisel? Ik zie het niet direct via online shops. Alvast Bedankt!
  Jeri

  1. Als je hier een google search op doet of naar de website van de gemakkelijke moestuin van Jelle gaat moet je het volgens mij prima kunnen vinden.

 5. turfmolm …id dat werkelijk nodig ..het gaat erom zo ecologisch mogelijk te tuinieren daar hoort turf werkelijk niet bij.. Het gebruik van turf om de grond te verzuren is niet alleen ecologisch onverantwoord, maar je zal ook telkens moeten blijven turf aanvoeren om je zuurtegraad op peil te houden en dat is toch te gek niet waar? Als je de grond toch wilt of moet verzuren gebruik dan compost met dennenadel..werkt net zo goed..

  https://www.tuinkrant.com/artikel/nationale-plantentuin-roept-om-veenvrije-potgrond-gebruiken

  1. Nee wij bieden zelf geen cursussen aan. Maar je zou eens rond kunnen vragen in de permacultuur facebookgroep of op andere plekken eens rond kunnen vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.