De 7 tot 9 lagen van een eetbare bostuin / voedselbos

Eetbare bostuinen, ook wel bekend als voedselbossen, zijn een populair onderdeel van permacultuur. Door verschillende ontwerpprincipes van de permacultuur te gebruiken is het voor iedereen mogelijk om een bos te ontwerpen vol met eetbare en andere nuttige planten.

09-the-seven-layers-of-a-forest-garden

Denk aan verschillende lagen noten- en fruitbomen zoals tamme kastanjeswalnotenhartnoten en appel-, peer– en kersenbomen. Hieronder kunnen weer noten- en fruitstruiken staan zoals hazel– en lambertsnotenframbozenbosbessenrode en zwarte bessen etc. Daarbij kunnen er eetbare klimmers in de bomen groeien, denk aan Japanse wijnbesbraamboysenbes of zelfs een Siberische kiwi. Daaronder  of in open plekken in het bos kunnen groentes, bloemen en kruiden groeien als kruizemuntdaslook etc. En laten we niet de knolgewassen vergeten als aardperen en yacon. En als laatste zijn er nog de bodemkruipers zoals aardbeien en vele leden uit de pompoen familie (Cucurbitaceae) die over de bodem kunnen kruipen.

Forest_Garden_TCP

Het grote voordeel van een eetbare bostuin is dat alle ecologische niches gevuld worden. Hierdoor wordt de zon en de bodem optimaal gebruikt door de verschillende lagen nuttige planten en is onkruid een veel kleiner probleem. Door verschillende lagen voedsel onder elkaar te groeien zoals in dit systeem wordt ook de opbrengst per vierkante meter groter. Ten slotte heb je met een eetbare bostuin op termijn telkens minder onderhoud omdat het een ecosysteem is wat grotendeels in balans is net zoals natuurlijke climax-ecosystemen. Door slim de permacultuur ontwerpprincipes toe te passen kun je een eetbaar bos maken met de veerkracht van een natuurlijk ecosysteem. Dit heeft voordeel voor de mensen en voor de natuur.
(Voor meer details, download gratis het Nederlandstalige: “Basishandboek Aanleg en Beheer van Voedselbossen”, door Anastasia Limareva)

Hier twee filmpjes met rondleidingen door twee eetbare bostuinen. Als eerste Martin Crawford met zijn Forest Garden. Hij heeft hierover een boek boordevol praktische informatie gepubliceerd met de titel: “Creating a Forest Garden“.

Meer videomateriaal van Martin Crawford over zijn bostuin – een 12 delige videoserie – is te vinden op youtube.

Daarnaast heeft Robert Hart een model voor een Eetbare Bostuin opgericht op ongeveer 500 vierkante meter op zijn farm in Wenlock Edge in Shropshire, Engeland. Hij geeft aan dat dit net zo goed in een normale stadstuin mogelijk is. Hij zegt:“Mijn Bostuinmodel is in staat om een familie voor de tijd van minstens 7 maanden per jaar te laten genieten van overwegend uit zichzelf groeiend en onderhoudend voedsel, en heeft maar een minimale zorg of bewerking nodig”. Op deze plattegrond is te zien hoe deze bostuin ingericht is. In de korte onderstaande te bekijken documentaire Forest Gardening with Robert Hart legt hij de principes van het ontwerp van zijn bostuin uit terwijl hij erdoorheen loopt.

Een uitgebreid boek mede gebaseerd op deze tuin is: “How to make a Forest Garden“, geschreven door Patrick Whitefield (1949 -2015).

Ook in Nederland zijn er telkens meer initiatieven om particuliere maar ook publieke eetbare bostuinen aan te leggen.  Zo heeft www.foodforestry.nl zich hierin gespecialiseerd. Ze hebben in Nederland al meerdere  eetbare bostuinen helpen ontwikkelen en aanleggen. Moge er nog vele volgen.

Daarnaast hebben in Amsterdam een groep buurtbewoners het Sarphatipark onder handen genomen en een stuk eetbaarder gemaakt. In het bestaande park zijn o.a. notenbomen, fruitbomen en vele soorten fruitstruiken aangeplant. De fotoreportage met korte teksten illustreren dit mooi.

En bij voorkeur een fruit- of notenboom. :)
En bij voorkeur een fruit- of notenboom. 🙂

Is dit een welkome invulling van toekomstig openbaar groenbeheer van Nederland? Eetbare bostuinen in het beheer van de buurt die er het voordeel van hebben, ze kunnen genieten van de natuur en tegelijkertijd veel vers voedsel hieruit halen. Een win – win situatie voor de mens en de natuur door slim samen te werken aan de hand van de principes van permacultuur!
Als je op één van de bovenstaande links klikt en vervolgens binnen 5 dagen iets via bol besteld (ongeacht wat precies), dan gaat 6% van dat aankoopbedrag naar Permacultuur Nederland. Op die manier kun je met het volgen van je eigen nieuwsgierigheid ons ook direct een beetje ondersteunen. Daarnaast kun je ons uiteraard ook direct ondersteunen via een donatie/vrijwillig abonnement. 😀

Aanverwante informatie:
-) Voedselboswachters gevraagd!
-) Online – Eetbare Planten en Paddenstoelen Database
-) Permacultuur facebookgroep (25.000+ leden)
-) Voedselbos facebookgroep (40.000+ leden)
-) Bekijk de vrij downloadbare introductiecursus over Permacultuur

Op het internet hebben de lezers de macht. Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! Je bent je er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! 

Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennisen, collega`s, etc. Graag zelfs hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen zich er verder in kunnen verdiepen als ze dat willen.

Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collegas, etc!
Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collegas, etc!

14 gedachten over “De 7 tot 9 lagen van een eetbare bostuin / voedselbos”

 1. Lieve mensen!
  Hierbij presenteer ik mijn laatste werk als student Milieukunde bij Van Hall Larenstein
  “Basis Handboek Aanleg en Beheer Voedselbossen” kun je downloaden en delen via:
  http://tinyurl.com/Basishandboek-Voedselbossen

  Veel lees en plantplezier toegewenst!
  Op mijn website kun je ook andere permacultuur en voedselbossen werkstukken vinden en gratis downloaden

  Voedselbos groet,
  Anastasia Limareva
  http://www.lucavera.wordpress.com

  En nog een leuke site over voedselbossen:
  http://www.mysmartgarden.org.au/en/Resources/Food/Creating-a-food-forest.aspx

 2. Lieve permacultuur vrienden,

  Hierbij ontvangen jullie finale versie van mijn afstudeerwerk over voedselbossen in gematigd klimaat.
  Ik heb genoten om het te schrijven met heel mijn hart. Ik wens dat je ook van geniet om het te lezen
  Via deze links kun je this werk downloaden en verspreiden:

  http://tinyurl.com/Foodforests-research-Anastasia
  http://tinyurl.com/Voedselbos-planten-Anastasia

  Mogen onze dromen over onze Aarde gedekt met voedselbossen en permacultuur tuinen en goedaardige, Natuur liefhebbende mensen het uitkomen in het nu en hier.
  Margaret Mead kon het niet beter zeggen: “Twijfel niet dat een kleine groep van bewogen, aanhoudende mensen de wereld kan veranderen. Sterker nog, het is het enige dat die wereld ooit veranderd heeft”.

  Durf te dromen!

  Lieve groet,
  Anastasia

 3. / Beste Denise.Momenteel geef ik deze workshop niet, je kunt je voor de nisibewruef inschrijven om zo op de hoogte gehouden te worden als ik ze wel ga geven.Vriendelijke groetjes,Janneke Havers

 4. Hallo!
  Wij zijn van plan om te verhuizen en hebben een huis gezien in bosgebied. Volgens een van de bewoners, kunnen ze geen fruitboom zien groeien in hun tuin.Is het echt miet mogelijk?
  Met vriendelijke groeten,
  Jeri

 5. Alles kan. Er zijn vele voedselbossen te vinden op de social media. Recent kom ik een nieuwe tegen op instagram waar ik ook een combinatie zag van bos en fruit voedselbos_de_kei
  Ik zou gewoon een mail sturen of gaan kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.