De (permacultuur) dorpstuin / buurttuin

Afbeelding met dank aan www.permacultuur.eu (jaaropleiding permacultuur)
Afbeelding met dank aan www.permacultuur.eu
(jaaropleiding permacultuur)

Onderstaande twee video’s laten zien wat voor positief effect een gezamenlijke dorps- of buurttuin heeft op de lokale omgeving. Mensen leren elkaar weer kennen, komen buiten, leren een boel van en met elkaar en groeien gezamenlijk lekkere groenten.

Als eerste het voorbeeld van de prachtige dorpstuin uit Hurdegaryp. Het laat zien hoe een dorpstuin mensen kan verbinden op vele vlakken, onder andere die van gezond en voedzaam lokaal voedsel.

En vervolgens ook de onderstaande video met de titel: De Groene Dromen van de Indische Buurt.

Een film over waar een beetje burgerlijk ongehoorzaam tuinieren allemaal toe kan leiden. Buurtbewoners van de Indische Buurt grijpen zelf in, in hun eigen omgeving om een gezonde, groene en duurzame buurt te maken. Het kan!

Ook kan het handige Draaiboek Buurtmoestuinen wellicht uitkomst bieden om zelf aan de gang te gaan. Kortom begin het komende voorjaar met een eigen en/of met een gezamenlijke moestuin in de buurt. Het maakt je buurt ietwat meer crisisbestendig en een stuk gezelliger.

10425132_10202476697673342_7830827939133185748_nEn  de echte natuurliefhebbers ontwerpen natuurlijk een buurtmoestuin aan de hand van de principes van permacultuur.

Het boek: Permacultuur in je moestuin, kan mensen daar verder bij helpen. Hier kun je gratis een aantal paginas van het boek bekijken om een indruk te krijgen.

Aanverwante informatie:
-) Website – dorpstuinhurdegaryp.nl
-) Website – buurtmoestuin.nl
-) Draaiboek Buurtmoestuinen

Als je op één van de bovenstaande links klikt en vervolgens binnen 5 dagen iets via bol besteld (ongeacht wat precies), dan gaat 6% van dat aankoopbedrag naar Permacultuur Nederland. Op die manier kun je met het volgen van je eigen nieuwsgierigheid ons ook direct een beetje ondersteunen. Daarnaast kun je ons uiteraard ook direct ondersteunen via een donatie/vrijwillig abonnement. 😀


Op het internet hebben de lezers de macht. Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! Je bent je er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! 

Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennisen, collega`s, etc. Graag zelfs hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen zich er verder in kunnen verdiepen als ze dat willen.

Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collegas, etc!
Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collegas, etc!

3 gedachten over “De (permacultuur) dorpstuin / buurttuin”

  1. De dorpstuin: lokale oplossing voor wereldwijde problemen.

    Een schep, een kruiwagen en een behoorlijke dosis enthousiasme was alles wat de initiatiefnemers Anna en Eliza Janse nodig hadden om dit idee tot bloei te laten komen. Geïnspireerd door hun zoon die eerder in een zelfvoorzienende gemeenschap in Macedonië leefde, hebben zij eerst rondom hun woning in Hurdegaryp ‘een eetbare tuin’ aangelegd. Verbaasd over de hoeveelheid aan voedsel die er op dit kleine stukje land groeide, trokken ze de stoute schoenen aan en zijn ze de boer op gegaan. Op zoek naar een groter stuk land om zo nog meer monden te kunnen voeden.

    http://www.earth-matters.nl/7/13273/duurzaam-20/de-dorpstuin-lokale-oplossing-voor-wereldwijde-problemen.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.