Bouw je eigen geodome broeikas

gd45_fulldomeBuckminster Fuller was een man met vele constructieve uitvindingen. De Geodesic-dome; ook wel geodome genoemd is daar eentje van. Via het internet is er inmiddels een boel te vinden hoe mensen zelf een geodome kunnen bouwen, bijvoorbeeld om als broeikas te dienen en zo het seizoen waarin je zelf gezond, vers en lokaal eten kunt verbouwen flink kunt verlengen. Onderstaand filmpje (2 min) geeft een mooie time-lapse registratie van iemand die met simpele materialen zijn eigen geodome kas in elkaar zet.

Geodesic-domes zijn supersterk, materiaal efficiënt en je kunt ze relatief gemakkelijk zelf leren bouwen.

Deze Engelse website heeft alle benodigde informatie voor de enthousiaste doe-het-zelver die nog een leuk project voor de herfst en winter van dit jaar zoekt:  www.geo-dome.co.uk.

En voor de mensen die nog een paar stappen verder willen gaan. Bigelow Brooks Farm bouwde een geodesic-dome met daarin een aquaponics systeem en een aangelegen ruimte. Op onderstaande video een mooie rondleiding waarin een prachtig geïntegreerd systeem een heleboel vis en gezonde verse groente produceert:

Deze twee filmpjes en website zijn slechts een kleine greep uit wat er allemaal voor praktische informatie te vinden is over het zelf bouwen van een geodome. Zijn er mensen in Nederland die zelf al ervaring hebben met het bouwen van een geodome en hun ervaringen wellicht kunnen delen? En wellicht zijn er mensen die deze herfst en winter aan de gang willen met het bouwen van een eigen dome? Samenwerken en -leren kan wellicht handig zijn in dat geval.
Als je op één van de bovenstaande links klikt en vervolgens binnen 5 dagen iets via bol besteld (ongeacht wat precies), dan gaat 6% van dat aankoopbedrag naar Permacultuur Nederland. Op die manier kun je met het volgen van je eigen nieuwsgierigheid ons ook direct een beetje ondersteunen. Daarnaast kun je ons uiteraard ook direct ondersteunen via een donatie/vrijwillig abonnement. 😀

Aanverwante informatie en artikelen: 
-) Website vol met uitvindingen van Buckminster Fuller
-) www.geo-dome.co.uk
-) Instructables – Geodesic dome greenhouses
-) Do It Yourself (DIY) projects A Geodesic Dome for $300
-) Bigelow Brooks Farm
-) Buckminster Fuller Institute

Het Eden Project in Cornwall, Engeland kent een prachtige verzameling enorme geodomes.
Het Eden Project in Cornwall, Engeland kent een prachtige verzameling enorme geodomes.

Op het internet hebben de lezers de macht. Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! Je bent je er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! 

Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennisen, collega`s, etc. Graag zelfs hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen zich er verder in kunnen verdiepen als ze dat willen.

Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collegas, etc!
Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collegas, etc!

4 gedachten over “Bouw je eigen geodome broeikas”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.