Permacultuur

logoIntroductie tot Permacultuur

Bij permacultuur Nederland geloven we in lokaal, vers en gezond voedsel wat met respect voor de mens en de aarde is gegroeid.

Met permacultuur kun je onder andere leren hoe je een lekkere eetbare tuin kunt ontwerpen die mooi en nuttig is voor jezelf en andere levende organismen.

Bekijk 1 van onze 12 introductie artikelen over permacultuur om meer te leren. Ook zijn er inmiddels verschillende goede boeken over permacultuur beschikbaar in de Nederlandse taal.

Documentaires

BBC Two – Natural World, maakte een prachtige inleidende documentaire over permacultuur. Deze documentaire is inmiddels gratis online en met Nederlandse ondertitels te bekijken:
A Farm for the Future.

Ook VPRO Tegenlicht maakte een documentaire over permacultuur met de titel: Groen Goud. Hierin komt duidelijk naar voren hoe met de ontwerpprincipes van permacultuur volledig vernielde gebieden weer kunnen worden getransformeerd in functionele en productieve ecosystemen voor mens, plant en dier.

De oorsprong van Permacultuur

Permacultuur is omschreven in Australië in de jaren 70 door twee Australische biologen, Bill Mollison en David Holmgren. Door de relaties in de bossen van Tasmanië te onderzoeken en de belangrijkste ecologische principes van dit systeem te achterhalen hebben ze een methode ontwikkeld die mensen in staat stelt  zelf functionele ecosystemen te ontwerpen.

Meer weten?

De belangrijkste principes van permacultuur worden toegelicht in de vrij te downloaden introductiecursus over permacultuur. Het gaat onder andere over principes als:

Ontwerpen met de natuur-) Hoe je de ecologische hoofdfactoren zoals de zon, water & wind kunt gebruiken om een basisontwerp te maken.

-) Hoe je met 7 verschillende plantlagen voor een optimaal gebruik van de zon & de bodem kunt zorgen. En hiermee leg je ook de basis voor een systeem met een gezonde biodiversiteit.

-) Het optimaliseren van functionele relaties tussen de verschillende elementen  in je permacultuur systeem door middel van de 3 functie regel. Elk element heeft meerdere functies en elke functie wordt door meerdere elementen ondersteunt.

Vele andere praktische informatie is te vinden op de voorbeelden pagina.

Permacultuur in de praktijk

Er zijn inmiddels verschillende groepen op verschillende platformen actief met permacuultuur. Bij contact en netwerk een overzicht.  Op deze platformen kun je veel informatie vinden, vragen stellen, ervaringen  en observaties uitwisselen met de andere leden, etc.

Daarnaast is er een overzicht van activiteiten, aangeboden cursussen, meewerkdagen, zadenruildagen etc,  te vinden op de Permacultuur Aktie Agenda. Mensen kunnen hier ook zelf hun eigen activiteiten in aankondigen.

Permacultuur filmkanaal

Dit filmkanaal bevat vele korte filmpjes die stuk voor stuk laten zien wat permacultuur is en wat voor praktische toepassingen het heeft.

“Though the problems of this world are increasingly complex,
the solutions remain embarrassingly simple.”
– Bill Mollison