Permacultuur

logoIntroductie tot Permacultuur

Bij permacultuur Nederland geloven we in lokaal, vers en gezond voedsel wat met respect voor de mens en de aarde is gegroeid.

Met permacultuur kun je o.a. leren hoe je een eetbare tuin kunt ontwerpen die smakelijk, mooi en nuttig is. Zowel voor jezelf als voor de vele wezens waar we onze aarde mee delen. 

Introduction to Permaculture is een prachtige introductie in het ontwerpsysteem en de ontwerpprincipes van permacultuur geschreven door de grondlegger van permacultuur Bill Mollison.

Bekijk één of meerdere van onze  introductie artikelen over permacultuur om meer te leren.

Als het aanspreekt dan is er een vrij te downloaden introductiecursus over permacultuur om je verder te verdiepen.

Neem een kijkje in de eetbare planten en paddenstoelen database met meer dan 300  verschillende soorten om te ontdekken wat je allemaal in je tuin kunt laten groeien in het Nederlandse klimaat.

Maak kennis met andere mensen die geïnteresseerd zijn in permacultuur via de permacultuur facebook groep met meer dan 22.200 leden. Ook is er een aanverwante voedselbossen facebook groep met over 24.400 leden.

Voor de mensen die zich er grondig in willen verdiepen is er een – Intro into Permaculture MOOC (massive open online course) beschikbaar, ontwikkeld aan de Oregon State University.

De oorsprong van Permacultuur

Permacultuur is omschreven in Australië in de jaren 70 door twee Australische biologen, Bill Mollison en David Holmgren. Door de relaties in de bossen van Tasmanië te onderzoeken en de belangrijkste ecologische principes van dit systeem te achterhalen hebben ze een methode ontwikkeld die mensen in staat stelt zelf functionele ecosystemen te ontwerpen.

Meer weten?

De belangrijkste principes van permacultuur worden toegelicht in de vrij te downloaden introductiecursus over permacultuur. Het gaat onder andere over principes als:

Ontwerpen met de natuur-) Hoe je de zon, water en wind kunt gebruiken om een basisontwerp te maken. En hoe je de grond kunt verbeteren door het bedekt te houden met organisch materiaal.

-) Hoe je met 7 verschillende plantlagen voor een optimaal gebruik van de zon en de bodem kunt zorgen. En hiermee leg je ook automatisch de basis voor een systeem met een gezonde biodiversiteit.

-) Het optimaliseren van functionele relaties tussen de verschillende elementen  in je permacultuur systeem door middel van de 3 functie regel. Elk element heeft meerdere functies en elke functie wordt door meerdere elementen ondersteunt.


Vele andere praktische informatie is te vinden op de voorbeelden pagina en op de inspiratie pagina.


Er is een Permacultuur Magazine en ook zijn er inmiddels verschillende goede Nederlandstalige permacultuur boeken beschikbaar

Als je op één van de bovenstaande links klikt en vervolgens binnen 5 dagen iets via bol besteld (ongeacht wat precies), dan gaat 6% van dat aankoopbedrag naar Permacultuur Nederland. Op die manier kun je met het volgen van je eigen nieuwsgierigheid ons ook direct een beetje ondersteunen. Daarnaast kun je ons uiteraard ook direct ondersteunen via een donatie/vrijwillig abonnement. 😀

Documentaires

BBC Two – Natural World, maakte een prachtige inleidende documentaire over permacultuur. Deze is gratis online te bekijken: Ook VPRO Tegenlicht maakte een documentaire over permacultuur met de titel: Groen Goud. Hierin komt duidelijk naar voren hoe met de ontwerpprincipes van permacultuur volledig vernielde gebieden weer kunnen worden getransformeerd in functionele en productieve ecosystemen voor mens, plant en dier.

Per Oktober 2014 is er ook een Groen Goud deel 2 beschikbaar.

Permacultuur in de praktijk

Er zijn inmiddels verschillende groepen op verschillende platformen actief. Bij contact en netwerk een uitgebreid overzicht.  Op deze platformen kun je veel informatie vinden, vragen stellen, ervaringen  en observaties uitwisselen met de andere leden, etc.

Daarnaast is er een overzicht van activiteiten, aangeboden cursussen, meewerkdagen, zadenruildagen etc,  te vinden op de Permacultuur Aktie Agenda. Mensen kunnen hier ook zelf hun eigen activiteiten in aankondigen.

Permacultuur YouTubekanalen

Er zijn verschillende informatieve YouTube kanalen over permacultuur beschikbaar. Een greep uit onze favorieten.

Nederlandstalig:
-) Tuin Smakelijk – Vera Greutink
-) Permades – Permacultuur ontwerpen
-) Haal meer uit je tuin
-) Martijn de Voedselboss
-) Ongelofelijk Oogsten met Sjef van Dongen

Engelstalig:
-) Discover Permaculture with Geoff Lawton
-) Stefan Sobkowiak – The Permaculture Orchard
-) Morag Gamble – Our Permaculture Life
-) Andrew Millison – Permaculture Instructor & Permaculture Design Course – Oregon State University Ecampus
-) Huw Richards – Permaculture inspired Kitchen Gardening

En er zijn nog veel meer goede filmpjes en kanalen te vinden.

Permacultuur filmkanaal

Dit filmkanaal bevat vele korte filmpjes die stuk voor stuk laten zien wat permacultuur is en wat voor praktische toepassingen het heeft.

En bij voorkeur een fruit- of notenboom. :)
En bij voorkeur een fruit- of notenboom. 🙂

“Though the problems of this world are increasingly complex,
the solutions remain embarrassingly simple.”
– Bill Mollison