Wat is Permacultuur?

Dit is een berichtlogo

Wat is Permacultuur?

Bij permacultuur Nederland geloven we in lokaal, vers en gezond voedsel wat met respect voor de mens en de aarde is gegroeid.

Met permacultuur kun je onder andere leren hoe je een lekkere eetbare tuin kunt ontwerpen die mooi en nuttig is voor jezelf en andere levende organismen.

Introductie documentaires

De BBC maakte een prachtige inleidende documentaire over permacultuur. Deze documentaire is  met Nederlandse ondertitels te bekijken onder de titel: A Farm for the Future.

Ook VPRO Tegenlicht maakte een documentaire over permacultuur met de titel: Groen Goud. Hierin komt duidelijk naar voren hoe met de ontwerpprincipes van permacultuur volledig vernielde gebieden weer kunnen worden getransformeerd in functionele en productieve ecosystemen voor mens, plant en dier.

De oorsprong van Permacultuur

Permacultuur is omschreven in Australië in de jaren 70 door twee Australische biologen, Bill Mollison en David Holmgren. Door de relaties in de bossen van Tasmanië te onderzoeken en de belangrijkste ecologische principes van dit systeem te achterhalen hebben ze een methode ontwikkeld die mensen in staat stelt  zelf functionele ecosystemen te ontwerpen.

Meer weten?

De belangrijkste principes van permacultuur worden toegelicht in de vrij te downloaden Introductiecursus over permacultuur. Het gaat onder andere over principes zoals:

Ontwerpen met de natuur-) Hoe je de ecologische hoofdfactoren zoals de zon, water & wind kunt gebruiken om een basisontwerp te maken.

-) Hoe je met 7 verschillende plantlagen voor een optimaal gebruik van de zon & de bodem kunt zorgen. En dat je hiermee ook direct de basis legt voor een systeem met een gezonde biodiversiteit.

-) Het optimaliseren van functionele relaties tussen de verschillende elementen  in je permacultuur systeem door middel van de 3 functie regel. Zo heeft elk element meerdere functies en wordt elke functie door meerdere elementen ondersteunt.

Daarnaast is er op de pagina met voorbeelden & inspriratie ook veel informatie te vinden over hoe je zelf praktisch aan de slag kunt met permacultuur.

Permacultuur in de praktijk

Bij contact en activiteiten kun je meer informatie vinden over hoe je met andere mensen over permacultuur in contact kunt komen. Ook vind je er links naar een overzicht van cursussen, studieweekenden en informatiedagen over permacultuur in Nederland en omgeving. En als laatste kun je er een overzicht van permacultuurprojecten in de omgeving en in de rest van de wereld vinden.

Permacultuur filmkanaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.