Permacultuur Nederland

Landkaart
Lijst
Project toevoegen
Permacultuur Projecten Database
Naam / zoekterm Provincie
Idunn
Buitenland, Amfreville
Ons permacutuurproject
Balkon Permacultuur
Buitenland, Antwerpen

EETBAAR BALKON met druif, braam, aalbes, framboos, aardbeitjes, groenten en kruiden op 1,5m2.

Ontwikkelen van permacultuurprojecten voor scholen, bedrijven, horeca, land-en tuinbouwers, openbare & privé domeinen. Klein en groot.

Verzorgen van presentaties opstarten permacultuurprojecten.

Voel je welkom om contact op te nemen, Guy Cotemans.

Cortils
Buitenland, Blegny
Een model voor een nieuwe toekomst zoals een woon en werk leefgemeenschap, biologische landbouw, bosbouw en veehouderij.
Vamos Verde
Buitenland, Budens
Vamos Verde is een door Permacultuur geïnspireerd pionierend project op een 40ha natuurgebied in Zuid Portugal dat open staat voor discussie, inspiratie, verandering en enthousiastelingen die ons willen helpen.
PERMACULTUUR DESIGN CURSUS
Buitenland, Chiddes, Bousset
6th to the 20th of April and 28th September to the 12th of October 2013
Course Tuition is in English
Cost are € 695,- single (own room). Cost couple € 1190 ( two persons sharing a room).
Tamera
Buitenland, Colos
Internationale woon/werkgemeenschap
Permasphere
Buitenland, Courances
International Multi - teacher Permaculture Design Course
Rancho Delicioso
Buitenland, Delicias
Rancho Delicioso is een eco-dorp en permacultuur centrum in Costa Rica. Er worden het hele jaar door 7-daagse Permacultuur & Yoga cursussen gegeven. Ook zijn er regelmatig vrijwilligers nodig en soms zijn er zelf betaalde banen beschikbaar. 
De goede toekomst
Buitenland, Deurne
Tuin voor de toekomst: eetbaar , weinig werk, natuurlijk, eco-logisch
ecotopia el altet
Buitenland, el altet
ecologische groente- en fruit tuin met citroen- sinaasappel- en olijfbomen. Plannen voor alternatieve energie wachten op subsidie. Tevens fietstochten in de regio en ruimte voor feesten met live muziek.
lo barranc sagrat
Buitenland, El Pinell de Brai
Een helingsplek voor mens en aarde, waar doormiddel van toepassing van de permacultuurprincipes(oa.) een 8,5 ha grote finca bewerkt zal worden. Het wordt een plek waar de balans gezocht zal worden tussen het sacrale in de mens en natuur.
Permacultuur leent zich hiervoor, we zullen echter ook werken met ceremonies uit verscheidene culturen en dit om de verbinding van mens en zijn omgeving te versterken.
Solbacka Gård
Buitenland, Eskilstuna
Ekologies, eetbaar landschap, ekologies experimenteur, eigen energieproduktie, ekologies konsulent, ekologies bouwen en onderhoud gebouwen
Permamens
Buitenland, Essen
Ontwikkeling van eetbare tuin (ca.1500 m2) in landelijke omgeving
Mae Terra
Buitenland, Figuero da Serra
Mae Terra, Zelfvoorzienend Leven Project in de bergen van Portugal. Positief samenwerken met de natuur! 
Martissan
Buitenland, France Cazes-Mondenard
5000 m² terrein in zuid-frankrijk waar het leven zich echt ontplooit.
Hof ter Wilgen
Buitenland, Geraardsbergen (Viane)
Permacultuurproject op 1 ha, woning met bouwbiologische materialen, zonnepanelen voor warm water en fotovoltaïsche cellen voor elctriciteitsproductie / permacultuurtuin met regenwateropvang in combinatie met ecologische zwemvijver / biologische moestuin / kruidentuin/vogelbosje/vlinder-en bijenbosje / spontane verbossing/kampeerterreintje/akantiewoning/gastenverblijf
Bloemenmoestuin en perma
Buitenland, Gistel
Prille begin van ecologische tuin zonder wisselteelt en herstellende tuinbouw methoden.
Zomertuin
Buitenland, Golenkamp
De Zomertuin is een PC project op onze hoeve in Golenkamp. De bestaande moestuin wordt omgezet naar een eetbare bostuin.
Ferme Quatre Mains
Buitenland, Grandchamp

Gesticht in 1995 met het basisidee de authentieke waarden des levens te herstellen en in ere te houden.

Het mineralen-,planten-, dierenrijk en mensendom een plek te geven zoals de creator het bedoeld heeft.

Goal is to setup a permaculture living group starting with 15 houses/families on a fertile land of 32000 sqm close to Turkish sustainability city SEFERIHISAR. Energy sources sun, wind and geothermal. The land is 15km away of natural beaches, 60 km away from izmir which has international airport and counts for 17% of Turkish GDP for trade if needed.
Permacultuur Kameroen
Buitenland, Kaélé
permacultuur project in de sahel
kruidige permacultuur
Buitenland, kasterlee

permacultuur project 

op 2700 m² met grote moestuin, gelaagd tuinieren en voedselbosrand 

Vlierhof
Buitenland, Keeken
Een ecologisch gemeenschaap sinds 2002, op 3 hectare land met ongebouwde boerderij, boomgard, groenten tuin, voedselbos, sauna, vijver, kas, labyrinth, kippen en nog veel meer. Wees welkom, kijk op de website voor meer informatie.
Eetbare Tuin
Buitenland, Keerbergen
Een mager stukje zandgrond ombouwen tot een bostuin in een permacultuur-stijl
Permacultuurtuin en klein voedselbos Les Aliberts
Buitenland, La Bastide l' Évêque

Permacultuurtuin met een klein voedselbos in aanleg.

Laferme-sur-Bésorgues
Buitenland, Labastide-Sur-Bésorgues

Welkom op onze permacultuur boerderij en ons voedselbos in Frankrijk.

Laferme-sur-Bésorgues is a sustainable area where we consciously care for nature and energy resources. We are Bastiaan and Sebo and we want to make the world greener with our own hands.

The uniqueness of this project is that we are creating a whole system design. Our food forest will also be developed according to the ethics of permaculture: care for the earth, care for each other and share the abundance. Here we celebrate the combination of nature and naturism.

We are always interested in meeting volunteers/wwoofers who are willing to help on the farm.

Ker Maïs
Buitenland, Le Faouët
en het toverwoord is ... PERMACULTUUR
Na mijn emigratie naar Bretagne, Frankrijk, samen met mijn partner Bert, ben ik In 2007 voorzichtig begonnen met een middelgrote moestuincirkel à la Permacultuuropleiding. Het was geen groot succes, mede in verband met de bouw van ons huis en de afwezigheid van ‘(moes)tuinkennis’.
Bert Crabbé
Buitenland, leuven

Advies en ontwerp van tuinen, parken en landschappen

Introductie cursus permacultuur in voor en najaar 

Mae Terra
Buitenland, linhares da Beira

Samen leven in de overvloed van de natuur!

kleinschalige groeiende eco comunity in de bergen van het grootste natuurgebied van Portugal. zelfvoorzienend in electriciteit, water, voedsel,houtzagerij en nog veel meer. Meeleefweken en workshops. Permacultuur,bio-dynamische en eigen-zinnige landbouw.

ESSENTIE
Buitenland, LOVENJOEL
Wij telen alles op ecologische wijze, althans dat proberen wij. Van (kunst)meststoffen is er geen sprake. Ons doel is een eettuin aan te leggen met allerlei groenten, fruit, kruiden en lokale eetbare "onkruiden". Ik bouw ook een zwemvijver met een gedeelte biofilter (ook nog een gewone filter als hulp). Wij werken aan een gezondheidspraktijk en het is de bedoeling om over een paar jaar mensen die geïnteresseerd zijn te kunnen bijstaan met woord en daad.
Moedertuintje
Buitenland, Maldegem

Klein volkstuinje vlakbij het gemeentecentrum

Permacultuur Project Medebach
Buitenland, Medebach (D)

Permacultuur Project Medebach
Strobalenhuis, eco-blokhuis, 2ha veelzijdige "permacultuurtuin" op licht aflopende zuidhelling. Alles in schitterende omgeving aan de rand van het Sauerland.

Sterretjesbos
Buitenland, Mousny

Begonnen in 2009 in de Belgische Ardennen in de streek van La Roche en Ardenne -Bastogne, met een paar m² groentenaanplanting, naast het bouwen van een energie zuinig neutrale woning, .... ondertussen uitgegroeid en uitgebreidt tot een vrij grote groententuin op permacultuur basis, met kruidenspiraal, waterpartijen, wilde plantentuin en de aanleg en aanplanting van een jong voedselbos (nov 2015).

Betrachting is op termijn zelfvoorzienend te zijn en dmv ons project andere persone te laten zien dat 'het' anders kan . Dit kan ondermeer door Wwoofers en vrijwilligers, mensen die een rondleiding wensen en op bezoek komen, samenwerkingen met organisaties, uitwisselingen op diverse vlakken (ervaring, samen aankoop, ...) etc . 

 

 

arvensis
Buitenland, neeroeteren

ontwerper permacultuurtuinen, lezingen en cursussen over permacultuur en eigen privé-tuin die op afspraak te bezoeken is.

 

Le fabuleux jardin
Buitenland, Neufvilles
Een tuin die in de loop van de geschiedenis evolueerde van boomgaard, naar siertuin, naar voedselbos en beheerd wordt volgens de principes van de permacultuur.
Het Voedselbos
Buitenland, Nokere
Het voedselbos is prachtig gelegen op de eerste heuvels van de Vlaamse Ardennen. De natuurrijke kasteelparken in de onmiddellijke omgeving bieden een prachtig kader. Sinds 2004 werden hier vele bloeiende weekendjes gehouden waarop een erg fraai lemen composttoilet werd gerealiseerd en vele onbekende kleinfruitsoorten en vaste eetbare planten hun plek vonden. Fruit in alle vormen en maten vormt het accent in deze bostuin. Als je vijgen, kiwi's, kaki, persimoen, nashi, appelbes, nectarines en tientallen appels, peren en pruimen wil leren proeven, kan je hier na goed zoeken terecht.  Het voorbije jaar hebben we het woonhuis grondig aangepakt met papiervlokkenisolatie, een nieuw dak, lemen plakwerk en superisolerende beglazing in fsc-lorkenhout.  Nu zijn we klaar voor de opening van het voedselbos als open demonstratietuin waar cursussen in de praktijk kunnen worden omgezet.  In 2009 start hier ook een sociaal project waarbij we plantgoed van onbekende groenten en fruit in deze demotuin opkweken om te verspreiden.  Hakhotbeheer zorgt voor eetbare zwammen en brandhout voor de speksteenkachel. Regenwater doet alles groeien. De ruimte rond het huis kan nu na de renovatie worden aangepakt en hier bootsen we een stadsjungletuin na.
De Weegbree
Buitenland, O.L.V.-Waver
De Weegbree vzw
Buitenland, Onze-Lieve-Vrouw-Waver
De Weegbree is een leefgemeenschap 5 km ten Noord-Oosten van Mechelen in het centrum van Vlaanderen in het hart van de groentestreek te Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Er is nu ruim een hectare grond beschikbaar om de komende jaren volgens de permacultuurprincipes aan de slag te gaan. In samenwerking met de Permacultuurschool wordt hier invulling aan gegeven door een Permacultuur Design Cursus (PDC jaaropleiding) te organiseren vanaf 11 april 2013. 
eetbare tuin
Buitenland, oostakker
Nieuwe tuin aangeplant met een voorkeur van eerbare planten.
Joehoe
Buitenland, Povoa de rio de Moinhos
6000m2 grond die vrij droog staat terug vruchtbaarder maken
Krameterhof
Buitenland, Ramingstein
Sepp Holzer is een echte pionier op permacultuurgebied en heeft een zeer groot project van 45 hectare in de bergen van Oostenrijk. Alles is hier te vinden. fruit, noten, groente, kruiden, vee, vissen etc.
De Wilde weg
Buitenland, Retie
Voedselbos in aanleg. Hoogstam, laagstam, struiken en meerjarige planten. 
300 m2 midden in Lille, Noord Frankrijk
Strohplatz
Buitenland, Rorodt
Welkom bij Strohplatz, een zelfvoorzienende rustplek voor meerdaagse cursussen en groepsaccomodatie in de bosrijke glooiende heuvels nabij Trier/Luxemburg en de Eifel streek. Er zullen cursussen geweldloze communicatie, voedselbos en permacultuur gegeven worden, en de slaapvertrekken zijn met of zonder de cursus/groepsaccomodatie te huur.
Chassin
Buitenland, Saint Leon sur l'Isle
olivier
Buitenland, Temse
permaproject op ongeveer 4000m2, met oude bestaande boomgaard van fruitbomen met weiland en wat kleine stallen, in totaal met huis 6000m2
meetinginzdonov
Buitenland, teplice nad metuji
meetinginzdonov organiseert permacultuur seminar en start project in mei 2010
Yggdrasil
Buitenland, Tienen
Yggdrasil is een didactisch-ecologische ontmoetingsplaats voor permacultuur of duurzame landbouw. We willen in de praktijk laten zien hoe je tuin te laten groeien tot een plek om van te genieten, en tegelijk voedsel en kruiden te kweken op een manier die de natuur ondersteunt.
'Casa Careel"
Buitenland, Tranisu

"Casa Careel"

"Casa Careel" is een landgoed dat zich richt op het stimuleren van kleinschalige economische bedrijvigheid die aansluit bij de cultuur, de agiobiodiversiteit en de natuurlijke rijkdom van Transsylvania.

Casa Careel is een initiatief van Eelke Wiersma en Carmen Todita.

In 2012 wij in Roemenië gestart met het opzetten van Ecotoerisme op Landgoed ‘Casa Careel’ in Tranisu Transylvania.

Dit landgoed, met een oppervlakte van 1,2 ha, staat in Tranisu en grenst aan het Nationaal Park Apuseni (De Karpaten) in Transylvania. 

Kijk voor meer informatie op www.careel.eu 

watermuseumchassezac
Buitenland, UNESCO biosfeer reservaar fra 4 :De Cevennen

Watermuseumchassezac is op Facebook!

 www.facebook.com/pages/Watermuseumchassezac/246242708866089

Tapia
Buitenland, villenueva de tapia
Villenueva de Tapia.  Malaga 1,5u  Bereikbaar met openbaar vervoer cq. eigen vervoer. Groot perceel met huiss ,etc. te koop 11000m2 voor permacultuur in te richten. Project bestaat al 11 jaar. Facilitair is het klaar. Alleen de grond nog. Er is al terrassenwerk gedaan en alles in gebruik. 
De Weyde
Buitenland, Vorselaar

Weiland aangekocht in augustus 2008

Ondertussen fruitbomen en houtkant aangeplant

Biologische moestuin

In de toekomst aanplanting 'Forest  garden' , aanleg kikkerpoel

degodin
Buitenland, Weenermoor
Permacultuur kruidentuin van eetbare wilde planten en vergeten groenten.
Permacultuurtuin De Sterke Akkers is een centrum voor kennis en inspiratie over permacultuur op kleine en op grote schaal.
Permacultuur Cursus Uffelte
Drenthe, De Uelenspieghel

Leren hoe je een Permacultuur tuinontwerp kan maken?

Volg onze praktische ontwerp-cursus in Uffelte, 7 woensdagen (om de week) van 10-16 uur.

Data: 22/3, 5/4, 19/4, 3/5, 17/5, 7/6, 21/6. Leuk om je te ontmoeten!

De Witte Buizerd
Drenthe, Drouwenerveen

Recreatief voedselbos De Witte Buizerd wil een plek zijn voor gasten in een sfeer van liefde en respect voor de natuur.

De aarde is onze "oermoeder" en het verder ontwikkelen van het terrein volgens het permacultuur-principe staat ons voor ogen. 

TT tuin Westerveld
Drenthe, Dwingeloo

In maart 2010 startte TT Westerveld i.o. een permacultuur moestuin van 200 m2 als sociaal project. Daarnaast gratis permacultuur moestuincursussen en sinds september de actie 'Westerveld Groen, Groene Container Wegdoen'. Beide gaan ook in de winter door.

De moestuin op kale, schrale grond waar een arme gazon heeft gestaan gaat super, een fantastisch voorbeeld van de overvloed die 'tuinieren met de natuur mee' met zich meebrengt.

Mijn boek gaat over vijf stappen die iedereen kan volgen om iets aan de voedselcrisis te doen, of je nou veel of weinig inkomen hebt, een grote tuin hebt, of in een appartementje woont. Wereldwijd vertoont 1 op de 3 kinderen nutriëntentekorten. Vamine A-tekort is de grootste oorzaak van voorkombare blindheid bij kinderen. Dit terwijl één kopje gekookte pompoen al 171% van de dagelijkse behoefte aan provitamine A levert! Ik vind het onvoorstelbaar dat mensen verleerd hebben om eenvoudige dingen als pompoen te kweken. Volgens mij moeten we hier iets aan doen!  

 Mijn boek gaat over mijn visie om iets aan de wereldvoedselcrisis te doen. 

Daarvoor heb ik een model ontwikkeld met vijf stappen voor verschillende situaties.
De vijf stappen zijn:

 1. Plant een zaadje
 2. Verzorg het plantje
 3. Eet een boom
 4. Red de bijen
 5. Geef het door

 

Dit pas ik toe op verschillende situaties:

 • Grote of geen tuin
 • Veel of geen middelen
 • Veel of weinig zon
 • Veel of weinig water

 

De principes van Permacultuur worden verweeft met mijn ideeën en het boek wordt rijkelijk geïllustreerd. Ik schrijf voorlopig in Engels, maar denk wel over na een Nederlandse versie. 

 Voor belangstellenden kan ik al vast een pdf van de inleiding sturen. Ik geef graag een keer een praatje of lezing. 

De Hommelgaard
Drenthe, Eext
De Hommelgaard is het permacultuur-en voedselbosproject van Remi, Cecile en Emily in Eext.

Carpe Vitam oftewel; pluk het leven.
En dat doen we bij het permacultuur voedselbos in wording in Elim.

Onze missie is samenwerking, overdaad aan voedsel creeren voor iedereen. Het meer zichtbaar maken van de mogelijkheden en fungeren als voorbeeld tuin voor iedereen die geintresseerd is. 

Droomgaard
Drenthe, Grolloo
Het landje bestaat uit 2 gedeeltes. Nr. 1 is 1,3 ha groot en is in mei 2000 gekocht. Sindsdien heb ik er vele honderden fruitbomen, notenbomen, tamme kastanjes, knotwilgen en inheemse bomen en struiken geplant; een poel van 200 m2 laten aanleggen, eveals een [nieuw] houtwal en een houtsingel. Verder verbouw ik er groenten, kruiden en bloemen; het merendeel voor eigen gebruik, een deel voor de verkoop. De fruitbomen heb ik in de vorm van suntraps geplant. Het 2e deel, van 1,9 ha, is vrijwel geheel bedoeld voor natuurbouw [bloemrijk hooiland].
PiTi Dagbesteding
Drenthe, Nieuw Buinen, Drenthe, Nederland

Een stuk land van 60 x 80 wordt ingedeeld als permamoestuin. Het land erom heen zal langzamerhand ook veranderen in permacultuurlandschap. Het is een stuk grond dat traditioneel (...) is gebruikt en nu de komende jaren zal worden veranderd. Het land maakt deel uit van de locatie van stichting PiTi en de sociocratische school De Ontdekking Drenthe e.o. (www.deontdekkingdrenthe.nl)

De Vergroening
Drenthe, Nieuw-Buinen
In juni 2020 zijn wij begonnen een perceel van 1570 m2 (incl. bebouwing) conventionele tuin om te vormen tot permacultuur tuin, pluktuin, mini voedselbos, of hoe je het noemen wilt. De kruinlaag wordt gevormd door hoge esdoorns en een grote es aan de zuid-oost zijde Daaronder kiwi's en kamperfoelie. Daarvoor komen hazelaars, kersen, en andere kleine bomen. Een gemengde haag vormt de overgang naar een moestuingedeelte, geflankeerd met kleinfruit. Achter de woning staan verder nog 2 kassen en diverse laagstam fruitbomen. De siertuin wordt gevormd door vaste planten. Wij proberen voor zelfvoorziening een zo groot mogelijke variëteit aan groente, aardappelen en fruit te telen, volgens permacultuur principes, en zo tegelijk de grond te verbeteren en de biodiversiteit te vergroten.
MEDUME Schoonloo
Drenthe, Schoonloo

Het project MEDUME Schoonloo is in maart 2009 gestart met de aanschaf van 8880 m2 bosgrand nabij Schoonloo.
Mijn doel is om dit stuk grond dat voor ca 50 % natveen is om te vormen naar een semi open bospark met een aantal nuttige plekken.
Naast "normale/inheemse" planten wil ik kruiden, groenten, noten en vruchten poten. 

Voedseltuin Lekker Groen
Drenthe, Terheijl
Voedseltuin van circa 3200 m2 met kleinschalig (mini) voedselbos van 1500m2
Premaculture Garden
Flevoland, Almere Haven
toegepaste permacultuur in een klein voor- en achtertuintje in Almere Haven

Permacultuurtuin.

Ontworpen en gerealiseerd door Guy Cotemans Permacultuurontwerper. 

Wij starten verschillende permacultuur projecten op. 

De Friese Veld Hof
Fryslân, Blesdijke

Parkachtige tuin van 1HA( 50M x 200M) op een zuidflank van een leemstuwwal uit de ijstijd met een hoogteverschil van ongeveer 1,5M

Begroeid met heel veel doorgeschoten Wilg, Berk, Laurierstruiken, Coniferen

Verder veel cultuurstruiken en bomen en  ook fruitbomen.

Op het terein bevind zich ook een kunstmatig aangelegd vijvercomplex

We wonen hier in verbouwde en een nog verder te verbouwen boerderij midden op het het terien

Hetgeen hierboven staat is de uitgangspositie voor een permacultuurtuin en een zelfvoorzienend leven met als motto " Een Plek om te delen, spelen en te helen"

 

centrum wilgenhoeve
Fryslân, exmora
centrum  wilgenhoeve
Camminga Hof
Fryslân, Ferwerd
De Camminga Hof is een wat groter prive permacultuurproject in de top van Friesland.
Eetbare tuin
Fryslân, Heerenveen

Kleinschalig project in onze achtertuin. In maart ben ik begonnen met ons gazon van ong. 5 x 8 meter om te zetten in 4 plantenbedden. De basis is gelegd. De eerste zaden gezaaid. De aardappelen zitten in de grond, met knoflook en marjoraan ertussen. Ik heb framboos en bes aangeplant tegen de schutting.

 

IE de Kroon
Fryslân, Jirnsum
De tuin rond mijn huis is nog in ontwikkeling. Pas sinds eind 2006/ begin 2007 ben ik begonnen om bewust de permacultuurprincipes toe te passen.
roeach
Fryslân, joure
Permacultuur leer- en inspiratietuin. Janet Pasveer heeft een deel van het volkstuincomplex 'Nutstuin' ingericht als permacultuurtuin. Ik geef hier o.a. lessen moestuinieren. In deze tuin worden de principes van de permacultuur in de praktijk toegepast en kun je het resultaat zien, proeven, ruiken, horen en ervaren. Ook is dit een ontmoetingsplek waar verhalen, zaden en planten geruild kunnen worden.
 

De Leerschool Permacultuur Friesland gebruikt permacultuur als model om duurzaam te leven in harmonie met de middelen die de natuur ons biedt.

Dorpstuin Makkum
Fryslân, Makkum

Dorpstuin Makkum

Een van de iniatieven van Makkum Aantrekkelijk & Duurzaam, de tuin is gelegen naast woonzorgcentrum Avondrust, vlak langs de dijk van het IJselmeer. aan de Kerkeburen 66 te Makkum.

De tuin is ecologisch ontworpen, gerealiseerd en wordt zoveel mogelijk volgens de principes van permacultuur beheerd en onderhouden.

De drie scholen van Makkum zaaien en oogsten in de tuin en maken gebruik van het ecologisch schoolmoestuin lesprogramma "Met je handen en voeten in de aarde" .

Het voedsel wordt verwerkt in de keuken van het woonzorgcentrum "Avondrust" en groenten, fruit en kruiden wordt in de natuurvoedingswinkel "De Eerlijkheid"aan de plaatselijke bewoners en toeristen verkocht.

Binnenkort wordt er een boomgaard gerealiseerd en de appelbomen kunnen worden geadopteerd door (groot)ouders als Babyboom.

Tevens naast de Boomgaard ligt de natuurspeelplaats.

Het Kikkerpad verbindt de Dorpstuin, de Boogaard en de natuurspeelplaats met elkaar met langs het pad allerlei plukperkjes en ontdekplekjes waar kinderen ervaringsgewijs kunnen spelen en leren.

Welkom om onze projecten te bezoeken en neem vrijblijvend contact op!

 

Permacultuur Makkum
Fryslân, makkum fr
Permacultuurtuin in ontwikkeling.
Permacultuur Natuurlijk
Fryslân, Nederland, België

 Ontwikkelen van eetbare groenprojecten in de Benelux

Permacultuur ontwerper en advies. Voor privé, bedrijven, overheden,...

Rondleiding in een eetbaar landschapstuin.

Presentaties permacultuur.

Pluktuin Schraard
Fryslân, Schraard

6.000 m2 Fries Voedselbos; bloemen, fruit, groenten, kruiden en noten. Op afspraak open voor publiek. 

Op de raaigras steppe tussen Schraard en Longerhouw, nabij Friese Afsluitdijk en Bolsward ligt deze prachtige en kunstmestvrije postzegel van 10.000 m2 voedzame Friese klei. Een jonge pluktuin in ontwikkeling. Sinds 2011 wordt er volgens permacultuur ideeen een eetbare tuin aangelegd tussen de bomen, ook wel voedselbos genoemd. Eetbare bloemen, medicinale en culinaire kruiden, groenten, fruit- en notenbomen. Regelmatig worden er tuinevents georganiseerd en op afspraak is de tuin open voor bezoek. Hebt u geen tuin tot uw beschikking, maar beschikt u wel over kriebelende groene vingers, dan bent u als vrijwilliger altijd welkom op de tuin. Bij ons wordt niet gespit en geschoffeld. Mulchen is het devies. Wat is er nou (h)eerlijker dan je eigen verse en onbespoten groenten en fruit te kunnen oogsten? 

Droomvakantiehuisje
Fryslân, Workum

Droomvakantiehuisje is een houten vakantiehuis aan het IJsselmeer bij Workum. De tuin is ontworpen en aangelegd volgens de principes van permacultuur. Het huis is voor verhuur beschikbaar. 

TransitionTuin
Gelderland, Apeldoorn
De TransitionTuin is een initaitief vanuit TransitionTown Apeldoorn. Het is een gezamenlijke moestuin op basis van permacultuur, en dus biologisch. De tuin is met medewerking van de Gemeente Apeldoorn aangelegd op 600m2 in het Zuiderpark. We zijn begonnen met een team van tien mensen, waarvan enkele ervaring hebben met permacultuur, de anderen niet. We hopen op nog meer deelname door mensen die in de buurt wonen. Kom gerust een kijkje nemen ter plekke. Als wij er zijn is de tuin open voor publiek.
Vers opgestarte permacultuurtuin die wil groeien tot mooie voorbeeldtuin om Arnhemmers te inspireren hun tuin ook eetbaar te maken.
Voedselbos Elderveld
Gelderland, Arnhem
Voedselbos Elderveld maakt deel uit van ‘Park Elderveld’ en ligt midden in de wijk Elderveld ten zuiden van de Rijn in Arnhem. Het hele perceel meet ongeveer 4 hectare en heeft een agrarische bestemming. Het is een van de vier plekken in de stad die beschermd en versterkt moeten worden ter voorkoming van opwarming in de stad.
platvoet
gelderland, borculo
natuurgebied  1,5 hc    met duurzaam gebouwd huis, rietveld en zonnecollector, nuopstarten permacultuurtuin samen met  de opleiding  twello. GRAAG LUISTER IK NAAR IDEEEN VAN  HELPER, je kunt hier slapen en ik kook en ik help naar vermogen.
platvoet
gelderland, borculo
Platvoet
gelderland, borculo
Stuk land van 2 hectare met duurzame woning  met helofieten rietveld zonnecollectoren  en sinds 2009 een permacultuurtuin en kas.Zonnepaneel project in 2011.
Eva Lanxmeer
Gelderland, Culemborg
Met 200 duurzaam gebouwde woningen, een informatiecentrum en de stadsboerderij Caetshage is het project EVA-Lanmeer in Culemborg een prachteindproduct van permacultuur denkwijzen en toepassingen.
Voedselkruidenbos
Gelderland, Geesteren
1,8 hectare weide dat wordt door ontwikkeld naar een Eetbaar landschap. Sinds oktober 2017 wordt er een Permacultuur Jaarcursus op ons land gegeven, dit zal waarschijnlijk juni 2018 een mooi ontwerp opleveren. Vanaf dan zullen we in fases het ontwerp naar de grond brengen :) 
Noordertuin
Gelderland, Heerewaarden

Noordertuin 

Permatuin (400m2) aan de noordkant van het dorp Heerewaarden.

Zone 0-2 met een zeer dun strookje zone 3 

 

De Warf
Gelderland, Laren GLD

 

Lokale mensen telen samen lokaal voedsel, talloze experimenten met fruit en notenbomen, fruitstruiken en eetbare kruiden

Permacultuur Tuin van 0,5 ha, aangevuld met 2ha agroforestry in rijen (ontwikkeling richting syntropisch). Cooperatie met een melkveehouder.

Hobby kwekerij, Aquaponics en twee kassen (Citrus, Prunus, Moerbei, Vijg, Walnoot, Sechuan)

Experimenten met productie van houtskool, thee, eetbare bloemen, knolgewassen, geothermische kas en het veredelen van planten. 

Workshops in Loenen
Gelderland, Loenen
In 2013 vinden op Aventurijn vier workshop-weekenden plaats met als thema Permacultuur en de wilde natuur. De eerste lezing/workshop is op 5 april. Tijdens de weekenden zal Ishi Crosby zijn kennis delen over Permacultuur. Theorie wordt afgewisseld met praktisch tuinieren. Aanvullend geeft Marry Foelkel informatie over wilde planten en geneeskrachtige kruiden. Passend bij het thema van de dag worden heerlijke maaltijden bereid door ervaren kok Marghert Struik. De combinatie van deze verschillende invalshoeken geeft je alle handvaten tot praktische toepassing van de principes van Permacultuur in je eigen leven, omgeving en voeding.
Streekhoning
Gelderland, Lunteren
 • Streekhoning. Het vind opgang. Steeds meer mensen met allergie en/of hooikoorts ondervinden dat streekiegen honing, mits het raue en onbewerkte honing is, een probaat middel is om het te reduceren.
Kiemkracht 64
Gelderland, Malden

Kiemkracht 64 is een plek van 1,2 ha land in Malden, net buiten Nijmegen.

Als stichting willen we zorg dragen voor de aarde. De manier waarop wij dit vormgeven is door in co-creatie met de natuur het landschap in te richten. We streven naar een zo groot mogelijke diversiteit van planten en dieren, met zo veel mogelijk eetbare soorten en waar we activiteiten uitnodigen die in verbinding staan met het land.

Voedselbos Werelds
Gelderland, Malden
Voedselbos Werelds gaat voorjaar 2020 van start. De contouren (hagen) worden dit voorjaar aangeplant. De tweede fase zal najaar 2020/voorjaar 2021 plaatsvinden. 
Fruitproeverij Zandberg
Gelderland, Rijswijk (gld)

we verbouwen een grote varieteit aan fruit, kruiden en groenten op een terrein van 3 hectare. Er zijn verschillende types voedselbos aangeplant. Op het terrein is een vergader- en cursusruimte aanwezig en mogelijkheid van overnachting 

Natuurboerderij Wittenhorst
Gelderland, stokkum

Voedelbos in aanplant. Ook circulaire landbouw met koeien en kippen op  12 ha

Farm en stay mogelijk

permacultuurtuin Tiel
Gelderland, Tiel
halve hectare met een paar oude fruitbomen, in ontwikkeling.
Herberg het Veerhuis
Gelderland, Varik

Herberg het Veerhuis in Varik

Permacultuurtuin aangelegd in 2009 op de schuine hellingen van de Waalbandijk 8 in Varik (West-Betuwe).

Groenten, fruit en kruiden kweken voor eigen gebruik in onze Herberg.

TTPermatuin
Gelderland, Wageningen

T.T.Permatuin in Wageningen - Experimenteren met permacultuur technieken, en demonstreren van bodemherstel + oogst + biodiversiteit.

Voor informatie over de Wageningse 2014 PDC jaaropleiding ga naar: www.atelierrabbit.com/uncategorized/pdc-course-2014/

In februari 2011 begon de Transition Towns Vallei Permacultuurgroep met het T.T. Permatuin vrijwilligers project binnen de structuur van een traditionele volkstuin (900m2). We implementeren en testen permacultuurontwerpen en technieken voor duurzame productie van voedsel, kruiden en bloemen. Voor een groepsrondleiding of bezoek aan de tuin kunt u een afspraak maken via ttpermatuin@gmail.com, of controleer de blog voor werkdagen: www.ttpermatuin.wordpress.com 

Cursus Permacultuur Online
Gelderland, Westervoort

Permacultuur op een kavel van 400 m2 op rivierklei.

Op de website (permatuin.nl) staat een cursus permacultuur volgens de principes van Bill Mollison uit Australië, een van de ontwikkelaars van deze tuinbouwmethode.

De cursus is een geschreven documentatie geïllustreerd met foto's en video's vanaf het begin in 2008, toen de kavels nog braak lagen en het onkruid een meter hoog stond. Behalve de cursus ontvangen cursisten recente updates en tips uit de tuin.

Voor een bezoek aan de tuin kunt u een afspraak maken via http://xinbox.com/permatuin of via de website - http://permatuin.nl

Levensland
Gelderland, Winterswijk Kotten

 

April 2012 hebben wij 3,5 ha maisakker gekocht met een groepje mensen. We zijn geinspireerd door Anastasia via de boeken van V. Megre. De foto's op onze website laten zien wat we gedaan hebben: www.levensland.nl.

Het terrein van tuinderij Aarde-Werk de Stegge bestaat uit een typisch Achterhoekse potstal-es, een weiland en een stukje 40 jaar geleden geplant naaldbos. Totale oppervlakte: 2 ha. Op de es wordt reeds vijf jaar graan en groente verbouwd met een biologische SKAL certificering. Op de rest van de es is winterspelt, lupine, wintertarwe en zomertarwe verbouwd. Het terrein wordt in fasen ingericht tot duurzaam leefsysteem. Onder de naam 'Trektocht door het hier en nu' kunnen bezoekers zichzelf rondleiden over het terrein en de schoonheid van de natuur op een speciale manier beleven. Tevens krijgen ze een indruk van de elementen die deel uitmaken van het integrale permacultuursysteem volgens welke het terrein is ontworpen. Er zijn zonnepanelen, een warmteterugwinningsinstallatie, een aardpijp waardoor de ventilatielucht wordt aangezogen en opgewarmd en een helofytenfilter waarin al het afvalwater wordt gezuiverd en vervolgens hergebruikt.

 

De Leeftuin
Gelderland, Zetten

Van 2005 tot zomer 2008 heb ik de tuinen rond de leefgemeenschap achter Galerie De Sleedoorn + een volkstuin beheerd als proeftuin voor natuurlijk tuinieren, geïnspireerd op de principes en praktijk van permacultuur, Anastasia, Fukuoka, G.Franck en Ziraat. Een tuin met wilde planten, boomgaard, moestuin, bessen, sierplanten, mulch...

Permacultuurtuin Zutphen
Gelderland, Zutphen
Lokale voedselproductie voor horeca, wederverkopers en particulieren. Ook kennisoverdracht is een belangrijk item op deze tuin.
Tuinen van Overvloed is een eenmansbedrijf van Hans Carlier(60)
Hij geeft advies, ontwerpt en begeleidt de aanleg en ontwikkeling van natuurrijke tuinen rond huis, school, centrum of bedrijf. Liefst in de omgeving van Zutphen
Buurackers
Groningen, Boerakker
25 maart 2012 zijn we onder leiding van een WWOOFER begonnen met het aanleggen van een permacultuurtuin. Het is ongeveer 100 M2, ben benieuwd
Pluk en Moestuin Eenrum
Groningen, Eenrum
De dorps pluk en moestuin is een initiatief van en voor dorpsbewoners. We hebben gekozen voor de permacultuur, omdat we graag iets nieuws wilden uitproberen, iets wat één is met de natuur en ons biologisch kan voeden.
In de Hortus Haren is in 2008 begonnen met het aanleggen van een permacultuurtuin.
Hof van Brederode
Groningen, Mussel

Hof van Brederode: gelegen in het prachtige Westerwolde landschap in Oost-Groningen. Een beleef-, fruit- en kruidentuin, creatief middelpunt met workshops, sagen en kruidenvertellingen, lezingen en vegetarische proeverijen. We werken volgens het permacultuur principe, alles groeit hier ecologisch en biologisch en we werken bio-dynamisch.

www.ArdentDesire.nl


Moestuin-Oldambt
Groningen, Oldambt
De Moestuin-Oldambt wil minima in de gelegenheid zelf groente te gaan kweken en we willen ook groentes gaan kweken voor de voedselbank.
de hazelhoff
Groningen, Wedde

Een circa 2 hectare groot permacultuurproject met tuinen, voedselbossen, moestuin, pluimvee en varkens. De eigenaren Jan Ger en Mieranda zijn nagenoeg geheel zelfvoorzienend. Er is een tweede huis aanwezig waar groepen geïnteresseerden kunnen overnachten om kennis te maken met permacultuur en zelfvoorziening.

www.dehazelhoff.nl 

Initiatief om een permatuin op te zetten in combinatie met een herberg of eco-hotel om het project zelf-financierend te maken. 

Vervolgens educatie voor kinderen, jongen maar ook volwassen mensen die vereenzamen in de samenleving. Een participatie project.

in fase 3 van het project zie ik de mogelijkheid om kennis te gaan delen. Permatuinen op te zetten voor anderen. Dit kan op landelijke gebieden zijn maar ook bijvoorbeeld op braak liggende terreinen in steden.

Er kunnen ook trainingsweekeinden voor bedrijven gegeven worden. Mensen weg achter hun PC en de wonderen van de natuur laten zien. Belangrijk vind ik ook dat we in Nederland wat af stappen van onze vierkante tuinen met kort geknipt gras. Dit past in mijn ogen niet bij het permacultuur principe.  

t Veldj
Limburg, Geulle

Permacultuurtuin voor het verbouwen van groenten, fruit, kruiden en noten voor met name eigen gebruik. De tuin is ook verbonden aan  Forestier Stadslandbouw & Kruidengeneeskunde 

 

Luilekkerland
Limburg, geulle

LUILEKKERLAND

Eetbare sprookjestuin, bedoeld om zelf van te eten en te genieten, maar ook als demonstratietuin. In de toekomst ook workshops!

Kleine Huis in Grote Brogel
Limburg, Grote Brogel (België)

Familiedomein Kleine Huis

Dobbeltuin
Limburg, Heerlen
Een aantal permanauten wilde praktijk ervaring opdoen na het behalen van hun PDC. Samen met bewoners uit de wijk MSP in Heerlen hebben zij op een braakliggend terrein aan de Dobbelsteijnstraat met Schoon GMS een permacultuurproeftuin aangelegd. Zij hebben toestemming gekregen van Woonpunt, die eigenaar is van het perceel, om het voor 3 jaar te gebruiken. Gemeente Heerlen is blij met dit initiatief en samen met Woonpunt hebben ze de aanleg van de tuin gefaciliteerd.
De Wij Lemiers
Limburg, Lemiers

De wij is vrij toegankelijk op woensdag tussen 13.00 u en 16.00 u. de Wij is een plek om te pioneren in zelfvoorziening er zijn schapen, moestuin voedselbos.... 

 en er is plek om allerlei te organiseren

 

 

de Wij
Limburg, Lemiers

Voormalig weiland wat omgezet wordt naar zelfvoorzienende plek met educatieve functie voor zwangeren, partners, ouders en kinderen.

Permatuin Jekerdal
Limburg, Maastricht
Permatuin Jekerdal is onderdeel van Natuurtuinen Jekerdal (CNME Maastrricht en regio) en richt zich op het ontwerpen en aanleggen van een eetbare bostuin en wil daarmee ook het contrast met een gewone moestuin laten zien.
Natuurcamping Klein Schoor
Limburg, Nederweert
Dennis Verdonschot
Limburg, Nederweert-eind
Ik ben Dennis, heb een tijd geleden een huis gekocht en nu na het verbouwen wil ik er een permacultuur paradijsje van maken.
ecodorp op de kolleberg
Limburg, sittard

hallo ik ben Pe met een idee initatief nemer.

wie wil kan me hier mee helpen???

hutje op de hei
Limburg, sittard
ons hutje op de hei
kasteel nieuwenhoven
Limburg, st truiden
permacultuur samenleving  in oprichting 20 ha groot waarvan 3 ha water
Sualmana
Limburg, Swalmen
Voedselbos Sualmana is in 1995 aangelegd volgens de foodforest principes van Robert Hart, door Harald en Margit Wedig. Met hulp van EYFA vrijwilligers. European youth for(est) action
Forest Camp
Limburg, SWOLGEN
In oprichting
gratisgezondheid
Limburg, Tilburg
Permacultuur met wilde eetbare planten
Akido
Limburg, vaals
Project voedselbos Akido vaals...leven in en met de natuur
dans le jardin
Noord-Brabant, Bergen op Zoom
"Dans le jardin" is een stuk land van zo'n 450 m2 gelegen in West Brabant ten noorden van Bergen op Zoom op het moestuincomplex "Metabiose", er is een 'rust-gedeelte' en een gedeelte gericht op kleinschalige productie van groente, fruit e.d.
kijk op mijn blog: www.danslejardin.punt.nl
Historische StadsMoestuin
Noord-Brabant, Bergen op Zoom
In de beeldentuin van het Markiezenhof vindt u een fruittuin, een kruidentuin en een historische moestuin. De perken in de moestuin zijn ingedeeld in plantengildes, er wordt gemulchd en niet gespit. De planten hebben allen een lange geschiedenis. De koks van twee restaurants oogsten in deze tuin: La Pucelle en Hemingway. De tuin is openbaar. Vrijwilligers zijn altijd welkom.
Voedselbos Milheeze
Noord-Brabant, Bij De Stippelberg, Milheeze
Ropsenbos
Noord-Brabant, Breda
Al het onderstaande is nog volop in onteikkeling
 1. Gelaagd Voedselbos van c.a. 1 hectare, 
 2. Levende dome als cursuslokaal
 3. Veel wilde bloemen
 4. Bijenkasten 
 5. Betrekking van mensen uit de wijk 
Bos d'n Bergh
Noord-Brabant, Budel
In aanleg zijnde privé voedselbos
voedselbos chaam
Noord-Brabant, chaam
Voedselbos met permacultuur moestuin in aanleg. Staan aan het begin van het proces. Alle hulp is welkom.
Klein Groenrijk
Noord-Brabant, Cromvoirt
Voedselbos Klein Groenrijk, achter het sportveld in Cromvoirt.
Plukroute Hank
Noord-Brabant, Hank
Eetbare route door het dorp.
Eufloria
Noord-Brabant, Heeswijk-Dinther
Voedselbos en permacultuurtuin Eufloria
Permatuin Hoge Raam
Noord-Brabant, Helvoirt
Met zes gezinnen hebben we een samentuin op permacultuur wijze. Inmiddels hebben we ook een kikkerpoel aangelegd alsook een aquaponics. En we gaan starten met een klein voedselbos.
Veld voor verder
Noord-Brabant, Hoge zwaluwe
Prachtig voedselbos met grote verscheidenheid aan planter met keltische boomcirkel, dome van wilgentakken waarin cursussen gegevens kunnen worden, bijzondere moestuin en een grote hoeveelheid fruitbomen.
Het Eibernest
Noord-Brabant, Liessel
Het Eibernest, een kampeer- en permacultuurplek. Moes-kruidentuin, yurt-bouw, mangaliza varkens, grote vijver, aardewoning, gemeenschapsopbouw.  Dichtbij natuurgebied de Peel. 
De Zoete Geest
Noord-Brabant, Linden
Dit jaar beginnen wij met de opzet van ons weiland naar een permacultuur voedselpark met bijen, vlinder, theetuin, moestuin, labyrinth
De Laarhof
Noord-Brabant, Milheeze
Op een bosterrein van bijna ee hectare ben ik begonnen met het aanleggen van een bostuin volgens de beginselen van permacultuur. Bodemverbetering en het creeren van diverse biotopen is de eerste jaren het meest aan de orde.
Zorgboerderij 't Zicht
Noord-Brabant, Oploo
Zorgboerderij 't Zicht is een plek waar zorgjongeren tot zichzelf kunnen komen en heeft de ambitie zo zelfvoorziened mogelijk te worden. Permacultuur met haar uitgangspunten is hier een groot deel van.
Helderse Duinen
Noord-Brabant, Overloon
grote tuin ca. 500m2 aan bos
Autarkia
Noord-Brabant, Schaijk

Een eetbare permacultuurtuin met een ambachtelijke Shiitake-kwekerij, een blotevoetenpad is in aanleg

Kwekerij Den Evert
Noord-Brabant, Someren
Inrichting van een organische groente- en fruitkwekerij in de directe nabijheid van de gemeente Someren (NB).
Pelikanen Nest
Noord-Brabant, Teteringen
Voedselbos in wording. Afgelopen november 2019 eerste aanplant gedaan. Gestart in een bestaand bosperceel. 
Natuurlijk wonen in Brabant
Noord-Brabant, Tilburg

Ecologische wijk op permacultuur basis gebouwd met earthships en strobalen huizen.

Ecodorp Tilburg
Noord-Brabant, Tilburg
De ontwikkeling van een Permacultuur Ecodorp in de omgeving van Tilburg.
Het Proefbos
Noord-Brabant, Tilburg

Het proefbos is een permacultuur en voedselbos centrum.

 

De Proeftuin
Noord-Brabant, Tilburg

Permacultuur moestuin voor kinderen

D'n Hof van de Teokomst
Noord-Brabant, Uden
D'n Hof van de Toekomst, D'n Urste Permacultuurhof in Uje
Eetbare houtwal
Noord-Brabant, Udenhout

Een bio diverse eetbare houtwal met wandelpad

PC moes- theetuin in aanleg
Noord-Brabant, Uppel
Theetuin in mijn eigen voortuin-in-wording waarbij je zelf verse thee kunt plukken uit de tuin om je heen.
Mirjam Sjouke
Noord-Brabant, Woudrichem
permacultuur tuin
Het Avontuur
Noord-Brabant, Zundert
Voedselbos, eetbare tuin, agroforestry, permacultuur, chaostheorie moestuin
Voedselpark Kudelstaart
Noord-Holland, Aalsmeer
Voedselpark Kudelstaart. In de herfst 2021 beginnen we met de aanleg van het voedselpark op een stuk grond van 3000 m. Het ligt naast de schooltuinen en zal ook dienen als educatiepark voor de scholen
Permacultuurtuin Alkmaar
Noord-Holland, Alkmaar
Tuin van 600 m2, gehuurd bij Amateur tuinvereniging de Meerweg.

DemoGarden ~ 1500 m2

DemoTuinNoord (voor de Nederlandse vertaling klik op lees meer hieronder) 

(Berberisstraat 16, Amsterdam North)

In the backyard of artist studio building the IJsbrand, URBANIAHOEVE publicly launched the DemoGarden in Spring 2012 to showcase examples not only of its green and social urban agriculture typologies, but as well of its areas of research. These include growing foodscapes into the national ecological framework, phyto-remediation (cleaning soils of contaminants with plants and mycelia), urban soil regeneration, closed-cycle use of (organic) material, green surfacing, carbon and water sequestration, espalier hedges, façades and barriers, and terra-forming (Hügel-kultuur). While the core team participates in information-rich work during weekly work days (Tuesdays), neighbours are lured by the collective kitchen garden and local (private) park space with outdoor oven. The 1500 m2 garden is next to a large urban park making the ambition of a contiguous ecological framework a reality.

The garden is open on Tuesdays for visitors.

info@urbaniahoeve.nl 

Groene Ruimte Maken
Noord-Holland, Amsterdam

Groene Ruimte Maken (GRM) is een project met het doel buurtmoestuinen te creëren als vliegwiel voor wijkontwikkeling, om te beginnen in Amsterdam Nieuw West. Een buurtmoestuin is een tuin in de openbare ruimte tussen de huizen die door en voor buurtbewoners wordt aangelegd. GRM helpt bij het regelen van toestemming voor buurtmoestuinplekken (braakliggende terreinen, stroken groen, grasveldjes) en van financiën, en begeleidt trekkers die de moestuin samen met de buurtbewoners ontwikkelen. GRM werkt op basis van permacultuur.

Balcony garden
Noord-Holland, Amsterdam
Balcony garden: green in the city 
Voedseltuin IJplein
Noord-Holland, Amsterdam
In Voedseltuin IJplein, prachtig gelegen langs het IJ, kweken vrijwilligers biologische groenten, kruiden en fruit voor de Voedselbank en Resto van Harte. De tuin is openbaar toegankelijk en een deel van de tuin is volgens permacultuur-principes ingericht naar een ontwerp van Kyra Kuitert.
ACTA Tuin
Noord-Holland, Amsterdam
Nieuw stadslandbouw project in Amsterdam Nieuw-West wat is opgezet om buurtbewoners en geïnteresseerden te verbinden door middel van lokaal voedsel. Met behulp van Permacultuur, onder de bezielende en deskundige leiding van Annet van Hoorn, wordt een duurzame tuin gecreëerd waarbij gebruik wordt gemaakt van de aanwezige kennis, kansen en materialen. Het doel is een food community, een gemeenschap die zelf voedsel produceert en consumeert. 
CoCasa Garden of Life
Noord-Holland, Amsterdam
De Garden of Life is een biologische buurtmoestuin. De tuin is in 2011 opgezet door bewoners van Amsterdam IJburg met steun van Ymere en wordt gecoordineerd door duurzame lifestyle initiatief CoCasa. 
URBANIAHOEVE / Foodscape Wildeman
Noord-Holland, Amsterdam

Foodscape Wildeman ~ 1 ha

(Notweg 32, Amsterdam Nieuw West)

In collaboration with the Beach, Amsterdams Steunpunt Wonen, the Lucas Community and many local residents,  in spring 2013 URBANIAHOEVE broke ground on Foodscape Wildeman, an edible landscape planted in Amsterdam New West. Foodscape Wildeman is situated between the centuries old agricultural zone of Old Osdorp, and the mature urban parks surrounding the Sloterplas. Within the monocultural greenspaces of the garden city, only a stone’s throw away, Foodscape Wildeman comprises 3 + sites with total area of ~ 1 ha. A collaboratively designed communal kitchen garden, orchard and plucking garden at the former Lucas School terrain are the foodscape’s first components.

Foodscape Wildeman also hosts the DIY Mmmmuseum of Oven Typologies (DIYMOT), open access cooking facilities and playground ovens in the public space, where the community (also children) can play and cook. DIYMOT sites offer cooking facilities that in terms of scale or approach are not well-suited to the domestic kitchen (e.g. the outdoor pit and tangia ovens at the Buurttuin Lucas, and the bread oven at Hotel Buiten). The DIYMOT allows for an expansion of current notions of play in anticipation of a marked increase in agrarian culture and activities.

The core team of Foodscape Wildeman welcomes visitors on Thursdays.

De Dijk moestuin
Noord-Holland, Amsterdam
Enorm geboeid door PC ben ik vol enthousiasme en met wat moestuin ervaring ga ik van start met de bewoners. Mensen met een verstandelijke beprking en meevoudige gedragsstoornissen. Prachtig toch, zij zaaien werken oogssten en eten het op. ALS HET GOED GAAT
Ekologische vrijstaat Swomp
Noord-Holland, Amsterdam
Swomp is een gekraakt terrein aan de Rustenburgerstraat in de Pijp, met onder andere experimenten met voorbeelden van urban permacultur.
Anna
Noord-Holland, Amsterdam

Anna’s Tuin & Ruigte is een levendig permacultuur project in het Amsterdam Science Park. In het voedselbos en de moestuin experimenteren we met duurzame voedselproductie. Onze focus ligt op het verhogen van de biodiversiteit, educatie, onderzoek en sociale betrokkenheid.

Edible Garden Guide
Noord-Holland, Amsterdam

 

Edible Garden Guide is a small company that started in Amsterdam in 2018.

 

Edible Garden Guide offers sustainable perspectives on gardening. It designs edible and biodiverse gardens that function as ecosystems. It helps you to manage your garden more sustainably, and to connect to the living processes around you.


 

Een duurzame voor- en achtertuin bij een rijtjeshuis van samen circa 100m2 groot, aangelegd volgens het permacultuur principe, geïnterpeteerd door een milieukundige. De tuinen geven leefgebied voor dieren en hebben een hoge voedselproductie. Met een heldere vijver zonder mechanische of chemische sturing. Ontwerp en milieukundige achtergrond: Iris' garden ecology.
Aalbessenstruweel
Noord-Holland, Beverwijk
Struweeltuin met fruit, kruiden en wet bladgroenten op slechts 35m2.
Permacultuur-tuinderij EcoHof Texel
Noord-Holland, Den Hoorn TEXEL
Permacultuur-tuinderij EcoHof Texel in Den Hoorn.
PermacultuurCentrum Haarlem
Noord-Holland, Haarlem
PermacultuurCentrum Haarlem heeft als doel meer bekendheid en praktijkervaring van permacultuur te genereren in Haarlem. We creeeren met onze vrijwilligers een eetbare educatieve permacultuurtuin en organiseren opleidingen, workshops en activiteiten over permacultuur voor jong en oud! 
Eetbaar Heemskerk
Noord-Holland, Heemskerk
Buurttuin in het hart van Heemskerk, waar biologische groenten, kruiden en fruit worden geteeld,We doen dat met de volgende aanpak:
 • Gezamenlijk moestuinieren in de groentebedden rond het pleintje, waar eenjarige groenten in biologische wisselteelt worden gezaaid, geplant en geoogst volgens een teeltplan
 • Makkelijke moestuinen, waar kinderen onder begeleiding kennis kunnen maken met moestuinieren en groente en fruit telen.
 • Vaste groenten in combinatieteelt, met bekende groenten, waaronder asperge, rabarber, rucola en bijzondere groenten, zoals spinaziezuring, eeuwige moes.
 • Kleinfruit met bos-tuin technieken: aardbeien, bessen, bramen, frambozen met ondersteunende planten en continue bodembedekking
 • Beplanting voor ecologische functies: bijen- en vlinderplanten en groenbemesters. 
permacultuur voor- en achtertuin
Noord-Holland, Heemskerk

Van bloementuin naar voedselbos, logisch en doelbewust

Permacultuurtuin Noordeinde
Noord-Holland, Landsmeer
Wilde moestuin op braakliggend boerenerf op basis van permacultuurprincipes, uit voornamelijk gevonden, gekregen of gerecyclede materialen. De tuin is zodanig ingericht dat er ruimte is voor mens en dier.
beemster achtertuin
Noord-Holland, middenbeemster
In Middenbeemster hebben wij een grote achtertuin die wij vanaf dit jaar gaan omtoveren tot een eetbare moestuin.
beemster achtertuin
Noord-Holland, middenbeemster
In Middenbeemster hebben wij een grote achtertuin die wij vanaf dit jaar gaan omtoveren tot een eetbare moestuin.
Wieringer Akker
Noord-Holland, Oosterland

Naast de Wieringer Akker wordt er een tweede akker gerealiseerd aan de Noorderdijkweg 24 te Wieringerwerf. Dit als onderdeel van Zorgboerderij Dijkgatshoeve. Zie ook aankondiging in de webwinkel van de Wieringer Akker.

http://webwinkel.wieringerakker.nl/

Pluktuin van Geesje
Noord-Holland, Oudkarspel

De Pluktuin van Geesje is een fruitpluktuin van 2ha midden in Noord-Holland. Er staan meer dan 400 fruit- en notenbomen. Naast fruit kunnen mensen hier ook zelf allerlei bessen en bloemen plukken. Ook is er geregeld zelf groente te oogsten.

Momenteel lopen er al schapen en op termijn komen er kippen en varkens bij. 

Schellinkwoud
Noord-Holland, Schellinkhout
Voedselbos Schoorl
Noord-Holland, Schoorl
Voedselbos Schoorl, 2000 m2 rondom woonpand met 8 huishoudens.
Dijkgatshoeve
Noord-Holland, Wieringerwerf
De dijkgatshoevetuin is in 2011 opgestart en zal verder gestalte gaan krijgen in 2012. Vooral meerjarige bladgewassen en struiken zullen hier op zwaardere grond gaan groeien. De broedkamer Wieringer Akker zal vooral een experimentele broedkamer blijven voor wortel en knolgewassen die op de lichtere zandgrond beter gedijen.
De Steh Dalfsen
Overijssel, Dalfsen

In ontwikkeling: Klein Voedselbos en Permacultuurmoestuintje in landbouwproductie gebied

Wereld Wijd Web projecten
Overijssel, Deventer
Jan Schenk legt zich als ZZP-er toe op projecten rond duurzaamheid & samenleving. Naast permaculturist is Jan biologisch imker. Verder is hij een van de trekkers van de permacultuurtuin Zutphen en is hij een van de toekomstige bewoners van het Aardehuis project in Olst.
Ware Natuur
Overijssel, Enschede
Ecologische moestuin en zijnstuin op Landgoed AlGoed
Sinds 2006 beheert Stichting Ware Natuur een 2000m2 grote tuin op een prachtig landgoedje in Twekkelo, tussen Hengelo en Enschede.
Deze permacultuur is opgezet als buurtproject, in samenwerking met gemeente Enschede. Het doel was voornamelijk planten te plaatsen die zowel nuttig (eetbaar) als fraai zijn. Velen reageren verrast over hoe goed dat te combineren valt!
Bor Borren Permacultuur
Overijssel, Goor

Samenwerken met de natuur

Je wilt permacultuur of een voedselbos met een degelijk ontwerp en strategie.

De Stoev
Overijssel, Heino
De Stoev is een voedselbos op een voormalige paardenwei op 8250 m2 grond tussen Heino en Zwolle.  
Tuin smakelijk!
Overijssel, Hengelo
Tuin smakelijk! is een voorbeeld van permacultuur in de stad. De smalle en diepe tuin (cca 26x5m) bij het huis is ingericht als een “eetbare bostuin”, een "polycultuur" van fruitbomen, kleinfruit, kruiden een vaste groentes.
Voedselbos Kampen
Overijssel, Kampen Ov
Voedselbos Kampen. Beheerder de heer H. IJkhout. Wordt in de nabije toekomst uitgebreid tot ten minste 3000 m2 als de skatebaan wordt verplaatst. Heeft diverse fruit - en notenbomen die grotendeels in 2020 geplant zijn. 
Edwin Tepper
Overijssel, Nieuw Heeten
Kleine permacultuurtuin met zeer veel soorten, van flinke bomen tot kleine struiken voor een stek of een bakje koffie is iedereen op afspraak van harte welkom!
zotgkwekerij Country Winery
Overijssel, Nijverdal
Een zorgkwekerij die als proefstation is voor veel bijzondere druiven en fruitplanten.
Deze word onderhouden door personen die door ziekte buiten de maatshapij staan.
Aardehuizen
Overijssel, Olst

Bouw in periode 2012-2014 van 23 Aardehuizen (Earthships), een gemeenschapshuis (strobouw) en een bezoekerscentrum. Volledig autarkische woningen die aan drie zijden (N-O-W) 'ingepakt' zijn in een aarden wal en voorzien zijn van vegetatiedaken.

Groene omgeving wordt geheel ingericht volgens Permacultuur-ontwerp. Aangrenzende 2 ha openbaar groen eveneens (realisatie v.a. 2013).

Tuin smakelijk voedselbos
Overijssel, Twekkelo
Een tuin van 1000m2 met een permacultuur moestuin, voedselbos, vijver, groot heuvelbed en meer. Bekijk hier het ontwerp: http://www.tuinsmakelijk.nl/voedselbos/
proef tuin permacultuur
Overijssel, twello
proeftuin 
Permacultuur tuin Vollenhove
Overijssel, Vollenhove
Deze tuin is ontstaan vanuit TRansition Town Vollenhove en is daar ook een onderdeel van. Doel van de tuin: 1. Om mensen in de praktijk te laten zien dat je zonder kunstmest en pesticiden ook groenten kunt verbouwen. 2. Om groenten te verkopen, zo dat mensen op een relatief goedkope manier goede groenten kunnen nuttigen. 3. Als Beleeftuin waar mensen op hun gemak tussen groenten en fruit kunnen lopen.
Vertwenz
Overijssel, zenderen

Moestuin op basis van permacultuur.

Dit permacultuurtuin project is in 2011 gestart vanuit de pas opgerichte Transition Town afdeling. De tuin is gesitueerd op wijkboerderij De Schellerhoeve.
VRIENDEN - samen biologisch tuinieren aan het Gein
Permacultuurtuin Laakzijde
Utrecht, Amersfoort
Educatieve Permacultuurtuin als onderdeel van Tuinpark Laakzijde. Een als burgerinitiatief gestart tuinpark met individuele moestuinen, kruidentuin, bloementuin, schooltuinen, BSO-tuin, natuurspeelplek, hoogstamfruit, bessen, Stadslandbouwproject obv Permacultuurprincipes
Re-generatie
Utrecht, Houten
Permacultuur-Sier-Moestuin nabij de keuken van het paviljoen van Architectuurpark Makeblijde
ecoScala tuin
Utrecht, Soest
ecoScala realiseerd kleinschalige permacultuurtuin in de Soesterduinen voor gebruik bij workshops, seminars en ook losse verkoop, gewoon kijken op www.ecoscala.nl
De Bikkershof
Utrecht, Utrecht
De Bikkershof is een bijzondere stadstuin in de wijk Wittevrouwen. Bewoners delen hier gezamenlijk hun groen en hiermee is dit project ook erg leuk in de trend van permanente cultuur.

Food Forestry Netherlands

heerlijk voedsel in combinatie met rijke natuur

cursussen advies ontwerp realisatie

www.FoodForestry.nl 

permacultuur stadstuin, die in het kader van de intensieve jaaropleiding permacultuur is aangelegd in de natuurtuin klopvaart, te utrecht (overvecht). De tuin in aangelegd door 2 studenten van de permacultuurschool als praktijkdeel van hun opleiding. Op de wiki van ons project is meer informatie te vinden.
buurtfruittuin
utrecht, utrecht
Op het terrein van de natuurtuin klopvaart, waar ook de permacultuurschool gevestigd is wordt op dit moment (voorjaar 2011) een fruittuin voor de buurt aangelegd. Op een oppervlakte van ongeveer 1000 vierkante meter verrijzen onder andere fruitbomen, bessenstruiken, een pergola met klimfruit en -groente.
Bassisschool leertuinen
Utrecht, Utrecht
In Utrecht ben ik bezig om een project te starten waarbij er permacultuur leertuinen naast basisscholen komen. Ik ben met twee scholen in vergaande gesprekken en zij zijn erg enthousiast. Nu de financiering nog en dan starten. Wie het leuk vind om hier aan mee te helpen en tijd heeft laat het me horen of mail even er is veel man- en denkkracht nodig.
De wenstuin
Utrecht, Zeist
Beginnende Permacultuurtuin (290m2), ligt op het hobbytuinencomplex "de Koeburg". Er zijn verschillende fruitbomen en bessebstruiken gepland. De cirkel is ons uitgangspunt.
Voedselbos" De Langhe Laere
Zeeland, Nieuw- en Sint Joosland

 

Facebookgroep.

------------------

Hier kun je de opbouw van het Voedselbos volgen. 

https://www.facebook.com/groups/502917230056760/

De Wilgetuun
Zeeland, Wolphaartsdijk

De Wilgetuun is begin 2009 opgestart als gemeenschappelijke nutstuin (groente, fruit, kruiden, ect.) gebasserd op de principes van permacultuur. Het project kent momenteel zo'n 12 deelnemers uit Goes en omgeving. 
De Wilgetuun is tevens aangesloten bij het Transtion Town initiatief 4KRACHT (www.4kracht.nl).

Voedzaam Land
Zuid-Holland, Alphen aan den Rijn
Inspiratie voedselpark volgens permacultuurprincipes op ca 1200 m2 grond. Bezoek en rondleidingen op afspraak. 
VoedselPark Gnephoek
Zuid-Holland, Alphen aan den Rijn

Voedsel staat aan de basis van onze behoeften. Met lokale en duurzame teelt kan veel energie bespaard worden en samen telen en delen verbindt mensen. 

Op een voormalig bedrijfsterrein zijn wij in juli 2015 gestart met de aanleg van het op permacultuur gebaseerde VoedselPark Gnephoek in Alphen aan den Rijn. Het doel van deze tuin is bewustwording en educatie over duurzame teeltmethoden van groente, fruit en kruiden. We zijn van plan om in loop van tijd diverse workshops en andere bewustwordingsprojecten te organiseren.

Voedselbos Benthuizen
Zuid-Holland, Benthuizen
Voedselbos in opstartfase op 8000m2 eigen grond. Bezoek op afspraak of op open dagen. 
Eetbaar Park I
Zuid-Holland, Den Haag
'Eetbaar park' is een 800m2 grote Permacultuurtuin-in-wording in het Zuiderpark in Den Haag. Hier zullen diverse tuinvoorbeelden worden gerealiseerd rondom diverse plantengilden. Er zal een voorbeeldstadstuintje komen, wormcompostbakken, waterzuivering, beestentorens en een composttoilet. Op de tuin komt ook een paviljoen, dat gebouwd wordt met strobaalbouw, leem en ander natuurlijke en hergebruik materialen. Zowel het ontwerp als de bouw, de aanleg en het onderhoud zal in een eductaief traject plaatsvinden. 
Madestein permacultuurtuin
Zuid-Holland, Den Haag
Permacultuur voorbeeldtuin. Op schooltuincomplex gelegen en begin 2009 opgezet als praktijktuin voor de permacultuur jaaropleiding den Haag. Tuin-(meewerk)-dagen: woensdagmiddag en zondag.
Goed boeren in de stad
Zuid-Holland, Den Haag
Verbouw je eigen groenten, kruiden en fruit en houdt kippen in de stad.
Gezonde Gronden
Zuid-Holland, Den Haag
Voorbeeld 'eetbaar' tuintje op kleine binnenplaats bij Gezonde Gronden

Dutch translation after the jump.

In close collaboration with the art and architecture centre Stroom Den Haag, URBANIAHOEVE is developing Foodscape Schilderswijk, a continuous productive landscape of public space multi-layered polyculture (orchards, berries, perennial flowers, herbs e.a.) installed and maintained by numerous and varied local groups within the Hague municipality. It is a classic case of critical spatial practice for the sort of urban agriculture that URBANIAHOEVE promotes, namely collectively installed edible landscapes that in time form an ecological framework in the city. The harvest from these locations (fruit, berries/soft fruit, artichokes, rhubarb, perennial herbs, and flowers) is public and free for the picking. The more abstract harvest of this project i.e.: public space programming, increased social cohesion and community solidarity, and a radical and steady increase in biodiversity and conviviality, is also free for the community to enjoy. In Spring 2013 Foodscape Schilderswijk will begin working on the Neighbourhood Nursery and Green Classroom in a formerly unused public space enclosure adjacent to the Teniers Plantsoen. The project, aimed at growing and growing FOR the neighbourhood in the largest sense of the term, itself, is generously supported by the municipality and recent project partner New Babylon.

(At various locations in the Hague’s Schilderswijk)

 

 

EVE -GV 2016
Zuid-Holland, Den Haag Escamp
Doelstelling

Het idee is om in 2016 twee "Energieparken" te starten in het stadsdeel Escamp2.  De Energieparken zullen tevens een moestuin hebben. De bedoeling is om aan jong en oud te laten zien hoe twee bronnen van energie voor de mens, Voedsel en Energie, nodig zijn en hoe hier op milieuvriendelijke wijze mee om kan worden gegaan.

We streven ernaar om een bewustwordingsproces op gang te brengen rondom deze twee vanzelfsprekendheden: Voedsel en Energie. Waaronder bewustwording over de consequenties die voedsel en energie op ons milieu in Den Haag hebben (denk aan hitte eilanden, verlies van warmte door slecht geïsoleerde woningen, enz.). Gedragsverandering kan worden gerealiseerd door projecten neer te zetten en het informeren van de allerjongsten. Zo zullen in het project basisschoolkinderen (vanaf groep 5-6) aan volwassenen het belang van energie en energiebesparing uit gaan leggen. 

Aan het eind van de drie jaar zal dit bewustwordingsproces bij deze kwetsbare groepen (voornamelijk kinderen en ouderen van Woonzorgcentrum Florence) versterkt zijn door de activiteiten die op de twee parken hebben plaatsgevonden. Gedurende deze drie jaar gaan we gedeeltelijk zorgen voor energie en voedsel in de wijk. 
Ook wordt i.s.m. de vrijwilligerspunt Bouwlust  een e-auto beschikbaar gesteld in de wijk (opgeladen d.m.v. de zonnepanelen) die ouderen van- en naar de parken kan brengen vanuit Florence. De parken zullen worden verzorgd door de kinderen van twee basisscholen in de wijk en worden beheerd door Stichting Union Cultural.
 
Omschrijving van de organisatie

We gaan de twee terreinen aan de Woonstede (800 m2) en via Groenbeheer (1200 m2) voorzien van 1/3 zonnepanelen en 1/3 windmolens. Daarvan  zal 1/3 van de bodem oppervlakte worden gebruikt als moestuin voor de schoolkinderen en wijk- en zorginstellingen bewoners om mee te komen geniete van groen en voedsel.. 
Er zal een buitenschoolse programma worden ontwikkeld voor basisscholen om kinderen hier eens per week te laten komen. 
Verder gaan we een verantwoordelijke per park benoemen tussen Huidige vrijwilligers en en zal Antonio Peralta het centraal beheer voor zijn rekening nemen (omtrent de stichting, de fondsen, de planning m.b.t. inkoop/verkoop, de e-auto en de hardware).

Wijze waarop de wijk betrokken wordt

Onder het motto ‘informeren, meedenken en meebeslissen’, gaan we in de wijk op de velden waar de twee parken zullen zijn een board plaatsen met alle informatie en ontwikkelingen over energie, onze eigen doelen en onze behaalde doelen. Ook door middel van flyeren bij de scholen en bij Woonzorgcomplex Florence (voor ouderen) zullen we informeren over de opkomende activiteiten.

Daarnaast zal het project de wereld in worden gebracht via onze Facebook pagina, ons verhaal op Den Haag Direct en een nieuwsbrief per e-mail.

Eve 2016
Zuid-Holland, Den Haag Escamp
Doelstelling

Het idee is om in 2016 twee "Energieparken" te starten in het stadsdeel Escamp2.  De Energieparken zullen tevens een moestuin hebben. De bedoeling is om aan jong en oud te laten zien hoe twee bronnen van energie voor de mens, Voedsel en Energie, nodig zijn en hoe hier op milieuvriendelijke wijze mee om kan worden gegaan

VoedselBos "BuitenZinnig"
Zuid-Holland, Dordrecht

Het doel van Stichting “BuitenZinnig” is het realiseren van een VoedselBos op het eiland van Dordrecht.

Dit doen we op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze met behulp van vrijwilligers; jong en oud, arm of rijk, man of vrouw, ziek of gezond. We gaan sociaal zwakkeren, jeugd en jongeren inzetten om mee te werken en te denken. Scholen gaan we ontvangen om educatie te geven over duurzaamheid en permacultuur.

Kleine sier- en eettuin
Zuid-Holland, Hekelingen
Permacultuur in voor- en achtertuin
boerderij buitenverwachting
Zuid-Holland, Hoogmade

 Boerderij Buitenverwachting is een kleinschalige zich ontwikkelende multifunctionele permaculturele biologische boerderij in het groene hart. Het hart van het familie bedrijf wordt gevormd door 40 melkkoeien. Zoals de koeien het hart van de boerderij vormen, vormt de bodem de basis.Op het overgrote deel van onze grond groeit een polycultuur van grassen, klavers, gewenste en ongewenste kruiden, een beperkt gedeelte wordt gebruikt als ‘moestuin’, als 'bos' en als wildernis.  

Burenerf Krimpen
Zuid-Holland, Krimpen aan den IJssel
Het Burenerf Krimpen is een tuin van 2500 m2 die is aangelegd op een braakliggend terrein van de gemeente. Verschillende mensen werken hier samen om een mooie eetbare tuin vorm te geven die zowel voor mens als dier aantrekkelijk is. Verzorging van de bodem heeft onze grootste prioriteit.
Permacultuur Leerdam
Zuid-Holland, Leerdam
Permacultuur Leerdam zet de transitie voort van de huidige eindige consumptiecultuur naar een zelfvoorzienend permanente stadsagricultuur.
Simple Food
Zuid-Holland, Leiden
Simple Food is een bedrijf welke zich richt op het aanleggen en ontwerpen van bijzondere tuinen volgens de principes van permacultuur.
Het bijzondere aan een Simple Food tuin is dat deze een grote diversiteit aan planten bevat én dat veel gewassen in de tuin eetbaar zijn. Door gebruik te maken van de wijsheden uit de natuur, wordt er geprobeerd een natuurlijke balans te creëren. Wanneer deze natuurlijke balans er is, is er sprake van een mini ecosysteem, welke weinig onderhoud nodig heeft.  Neem eens een kijkje op onze website www.simple-food.nl voor meer informatie over onze diensten!

Permacult W 79
Zuid-Holland, Leiden
Bij Tuinvereniging OTV Leiden heb ik het voorrecht mijn permacultuurproject op tuin  W79uit te voeren. Ik heb vrijwilegers/liefhebbers hij/zij 35 -100 jr nodig om concept actief handvaardig en fysiek i.o.o.uit te voeren.Er is 55 jr praktijk/ studie / reis ervaring, maar er kan dus steeds meer bij geleerd worden.
Maakelijk Regenwater WC
Zuid-Holland, Leidschendam
Wij heeft een maakeligk regenwater WC gebouwd
Kleureneconomie Starttuin
Zuid-Holland, Maassluis
Vanaf voorjaar 2008 beginnen we met de ombouw van deze normale achtertuin tot een lekkere, eetbare tuin.
Hof van Heden
Zuid-Holland, NIEUWE-TONGE
Eetpaar park van ruim 600 m2. Fruitbomen, bessen, kruiden, groenten. Geef op verzoek een rondleiding. Kruiden en vruchten plukken mag. 
permacultuurtuin Oud-Beijerland
Zuid-Holland, Oud-Beijerland
Permacultuurtuin in wording in Oud-Beijerland Hoeksche Waard in het kader van het eindproject voor de permacultuuropleiding in Den Haag.
Voedselbos Nieuwen Noord
Zuid-Holland, Oudenhoorn
Van klei-akker naar voedselbos - een plek tussen de klei-akkers waar we ruimte geven aan natuur en biodiversiteit. Tevens een kleine camping met ruime plaatsen waar mensen kunnen genieten van stilte en vrij uitzicht.
Voedselbos
Zuid-Holland, Ridderkerk

Particulier project om mini voedselbos te verwezelijken op 500m2 aan voet van woonwijk "Het Zand"


Zuid-Holland, Rotterdam
Buurtprojecten in samenwerking met kinderen en bewoners uit de buurt, tevens eindproject jaaropleiding permacultuur.
Hoeve Levenslust
Zuid-Holland, Schipluiden

Permacultuurtuin van ca. 250 m2 - Onderdeel van groter plan met o.a. een voedselbos, CSA en training. Gestart vanuit een samenwerking tussen TT Delft-Pijnacker en Op Hodenpijl.

mitgardr
Zuid-Holland, spijkenisse
eetbare vaste plant en enkele eenjarige planten  maar alles biologisch
Permacultuur Bilderdam
Zuid-Holland, TER AAR

Permaculuur in opstartende fase, wie helpt ermee?  

Samen een moestuin, delen in de oogst!

Zelf je eigen biologische groente en fruit verbouwen? Dat kan!

Samenaarden
Zuid-Holland, Xevenhoven
Wij zijn een gezin met een grote parktuin rondom ons huis. We proberen stappen te zetten in zelfvoorzienend leven en volgen daarbij de Permacultuur Principes.
Snoepstoep
Zuid-Holland, Zoetermeer
2006 begonnen met adoptie groen aan het Bijvoetplan, dit is openbaar groen geadopteerd van de gemeente.en bestaat uit 5 boomspiegels.
Sophia
Zuid-Holland, Zoetermeer
Sophia's Groene tuin Is een stichting i.o. In de wijk Noordhove in Zoetermeer.Nerderland.


Privacy