Permacultuur wereldwijd


Permacultuur is inmiddels verspreid over de gehele wereld. In ontwikkelingslanden is permacultuur, door de lage investeringskosten en lage input van machines en chemicaliën, behoorlijk succesvol. Inmiddels zijn er ook telkens meer particulieren in West Europa die het leuk vinden om een praktische tuin te hebben. Ook vinden veel mensen het prettig om te weten dat er geen gif op hun eten zit en hebben ze er lol in hun eigen voedsel te zien groeien. op de volgende site:

www.rosneath.com.au/ipc6/toc.html

zijn permacultuurprojecten verzameld van over de hele wereld met een introductie van de bedenker Bill Mollison. De projecten lopen van Zuid Afrika tot aan Australië en van Vietnam tot aan Amerika. Om zelf actieve mensen te zoeken die zich bezighouden met permacultuur is de volgende link ideaal:

http://www.permaculture.org.uk/intgroups.asp

Hierop kun je mensen van over de hele wereld vinden netjes per continent geordend. Ook die van Nederland. Tevens kun je je op deze site ook aanmelden voor een Engels blad wat over permacultuur gaat en hebben ze bijna alle goede boeken over permacultuur te koop.

Wat voor een effect een efficiënt permacultuursysteem kan hebben op de omgeving laten ze mooi zien in het filmpje greening de Desert op

www.permaculture.org.au

waar ze vlakbij de dode zee, woestijn weer omzetten in bruikbare grond. Je kunt met Permacultuur hele ecosystemen opbouwen. En het is erg goed dat die technologie er nu is. Hoe we een habitat kunnen vernietigen wisten we al aardig. Maar nu kunnen we gelukkig ook het omgekeerde en dat is erg positief ; )

Als laatste wil ik er nog een keer de nadruk op leggen dat permacultuur de mens als onderdeel van de natuur ziet en dat het verder gaat dan "alleen" landbouw of tuinieren. Het gaat ook om permanente cultuur en samenleving. Een mooi project hiervan in Nederland is in Utrecht te vinden. De website van ze is te vinden op de volgende link:

www.bikkershof.nl

Praktische links