(Sinds Juni 2007 is er een nieuwer en profesioneler vervolg gemaakt op deze website,
deze is te vinden op www.permacultuurnederland.org mocht u een link naar deze site hebben opgenomen of een link willen opnemen over dit onderwerp dan het verzoek dit naar de nieuwe site te doen.)

Wat is permacultuur?


Het doel van permacultuur is samenwerking tussen de mens en haar omliggende natuur gericht op een lange termijn overleving van beide. Permacultuur is een samenvoeging van de woorden permanente agricultuur en permanente cultuur. Met permacultuur maak je een tuin met behulp van natuurlijke principes. Een permacultuursysteem wordt zo ontworpen dat het de veerkracht heeft van een natuurlijk ecosysteem.

Een permacultuursysteem kan verschillende functies hebben voor de mens. De belangrijkste functies zijn voedselvoorziening, schoon water, het vormen van een plezierige omgeving, het produceren van bouwmaterialen en het afbreken van bepaalde afvalstoffen. Permacultuursystemen kunnen ook bescherming bieden tegen hoge windsnelheden en tsunamie`s. Je ontwerpt letterlijk de natuur om je heen. Wat architectuur is voor het ontwerpen van huizen en andere gebouwen is permacultuur voor het ontwerpen van tuinen en het groen van hele woonwijken.

Op deze site wordt ingegaan op het inrichten van een permacultuursysteem wat gericht is op voedselvoorziening. Aangezien permacultuur een redelijk gespecialiseerde tak van kennis is heeft deze website een woordenboek met definities van de moeilijkste termen. Een permacultuursysteem kan in grootte variŽren van een terras van een aantal vierkante meters tot een landbouwsysteem van vele vierkante kilometers.

Permacultuur is in de jaren 70 ontwikkeld door 2 AustraliŽrs: Bill Mollison en David Holmgren. Zij hebben onderzocht hoe de natuur werkt in de bossen van Tasmanie. Uit deze gegevens hebben ze een groot aantal technieken gehaald wat de basis vormt van permacultuur.

In 1974 verscheen het eerste permacultuur boek:
"Introduction to permaculture",
by Bill Mollison and Reny Mia Slay.
ISBN=0-908228-08-2

Hoe werkt het?