Voorbeeldontwerpen

-)Tuin voor het jaar 2010, een mooi voorbeeld van een permacultuur ontwerp voor een huis met een redelijk grote tuin. Een goed voorbeeld dat permacultuur zich bezig houdt met het ontwerpen van het hele leefsysteem van de mens. Het gaat naast het maken van een functioneel eetbaar ecosysteem ook over efficient energie gebruik en slim watergebruik. Het ontwerp en De uitleg van Hans Carlier

-)Een mooi permacultuurontwerp van de permacultuurschool in Nederland. Het ontwerp is een cirkel waar groenten, fruitstruiken, hazelnoten en een grote fruitboom in staan.De bedden zijn verhoogd door de modder van de paden op de bedden te gooien, zo krijg je een verhoogd bed principe waardoor je minder snel op de grond loopt en dit goed los blijft.

-) Een leuke, leerzame serie artikelen over permacultuur, geschreven door Jaap Krater en uitgegeven door Buiten de Orde, in samenwerking met stichting Wilde Aarde. De artikelen gaan over permacultuur in de praktijkervaring met Patrick Whitefield (zeer ervaren permacultuur leraar en auteur) als instructeur. Over wat permacultuur wel en niet is, en veel permacultuur technieken die worden omschreven die verder gaan dan deze website. Voor de persoon die zich verder wil verdiepen in permacultuur is dit een echte aanrader.

-)Maak een kruidenspiraal. Een uitleg en foto voor het aanleggen van een kruidenspiraal. Een kruidenspiraal bevat door de vorm ruimte voor kruiden die veel zon en wartme nodig hebben maar ook kruiden die juist wat meer van de schaduw houden. Ideaal om vlak bij de keuken te plaatsen zodat je dagelijks over verse kruiden voor het eten beschikt.

-) Een leuk oefenontwerp om je permacultuurontwerptalenten uit te dagen. Hebben mensen meer van dit soort leuke oefeningen aarzel dan niet om deze ook op te sturen naar info@permacultuur.tk.

-)Voor een officiele introductie in de permacultuur door de grondlegger Bill Mollison zelf is hier een artikel geschreven door hem. Introduction to Permaculture . Ook is er een leuk interview van hem te vinden op het web op www.scottlondon.com/interviews/mollison.html.

-)Een korte film over een permacultuurproject in Jordanië waar een stuk woestijn vlakbij de dode zee wordt omgebouwd tot een productief ecosysteem. Dit door middel van logische technieken zoals omschreven in de permacultuur. We kunnen op veel meer plaatsen ecosystemen die verloren geacht worden herstellen met permacultuur. Dit voorbeeld is uitermate inspirerend en laat goed de daadwerkelijke kracht van een slim ontworpen permacultuur systeem zien. Meer over de achtergrond van dit project kun je vinden op de Australische Permacultuur website: www.permaculture.org.au

-)Robert Hart heeft een model Bostuin opgericht op ongeveer 500 vierkante meter op zijn farm in Wenlock Edge in Shropshire, Engeland. Hij geeft aan dat dit net zo goed in een normale stadstuin mogelijk is. Hij zegt:“Mijn Bostuinmodel is in staat om een familie voor de tijd van minstens 7 maanden per jaar te laten genieten van overwegend uit zichzelf groeiend en onderhoudend voedsel, en heeft maar een minimale zorg of bewerking nodig”. In dit bestand legt hij uit hoe hij deze tuin gemaakt heeft en op welke permacultuurprincipes ze zijn gebaseerd. Eetbare Bostuin Ook zit er een plattegrond bij om te zien hoe deze bostuin ingericht is.

-)Een boekje over een vele eeuwen lang gezond en tot ver over de 100 nog actief en werkend volk, vanwege o.a. een uitstekende landbouwmethode en een overwegend op rauwkost gebaseerde voeding. Voor vragen erover kun je contact opnemen met de vertaler van het boek, zijn email is: hundscheidt1@zonnet.nl Hier zijn vertaling van: het Hunza boek.

-)Composteren voor Biologische Tuiniers. Een complete gids over vele vormen van composteren en een duidelijke uitleg van de begrippen compost, humus en organisch materiaal. Dit boek is ook vertaald door Rob Hundscheidt. Voor vragen neem contact op met zijn bovenstaande emailadres.
Daarnaast een uitstekend document over composteren in een wormenbak van de overheid van onze zuiderburen.

-) Bouwen met strobalen, goedkoop, milieuvriendelijk en duurzaam. Een filmpje van onze oosterburen, laat zien wat er allemaal mogelijk is. Strobaal bouwen in Duitsland Kijk voor meer informatie op hun website: www.ecofilm.de
Wil je hier in Nederland aan de gang dan kan de website www.strobouw.nl verder helpen. Ze hebben informatie over vergunningen, vele voorbeelden in Nederland. Kortom alles wat je erover wilt weten.
-) Mocht je niet met stro willen bouwen? Bouw dan met gebruikte materialen, dit is goedkoop en natuurvriendelijk. Deze folder is beschikbaar gesteld door Stichting Owaze uit Rotterdam Earthship folder en een artikel over earthships Earthship artikel

-)Energiebesparing = Geldbesparing . Voor een online advies hoe u veel geld kunt besparen op het gebied van Energie kijk op www.energielastenverlager.nl
Verder zijn hier een aantal handige folders verzamelt over geld en energiebesparing.
Als eerste een folder over verschillende vormen van isolatie en de vele voordelen hiervan op het gebied van energiebesparing.
Vervolgens een folder van een energiebedrijf met vele tips om energie te besparen op apparatuur zodat u/je door de zaken een beetje pienter te regelen honderden euro`s op jaarbasis kunt besparen op uw/je energienota.
En als laatste een folder over hoe je de energie die je na toepassing van voorgaande folders dan toch nog verbruikt, op een schone, zelfstandige en op lange termijn goedkopere manier kunt opwekken. Een folder met alle ins en outs over zonne-energie, zonneboilers en zonnepanelen.

-)The Solar/Hydrogen Economy oftewel de Zonne-energie / Waterstof Economie.
In Nederland nog onbekend maar het gaat over het inrichten van de totale energievoorziening door middel van zonne-energie in combinatie met waterstofgas. Het grootste nadeel van zonne-energie is dat het alleen beschikbaar is als de zon schijnt. Echter door de energie die er dan te veel is om te zetten in waterstofgas is dit probleem opgelost. Het waterstofgas kan op elk ander moment gebruikt worden in verschillende toepassingen. Een maatschappij die volledig op schone en effieciente energie draait zonder enige vorm van vervuiling. Hier een artikel waarom dit de slimste zet is voor onze toekomst:
"Why we need the solar hydrogen economy now."
Verder een Australisch artikel dat laat zien wat er mogelijk is:
"Solar Hydrogen Process Produces Energy from Water."
En als laatste een handboek om zelf electrolyse toe te passen:
"Electrolysis: Obtaining hydrogen from water: The Basis for a Solar-Hydrogen Economy"

-)Dan twee folders over een toilet waar urine apart opgevangen en verwerkt wordt zonder nadelige geureffecten, met veel waterbesparing als voordeel en plantengroeimiddel als pure winst. Ecosan en Urinedivert
De eerste ecosan toiletten zijn te vinden op de studentcomplexen bij de Universiteit van Wageningen. Hier de motivatie en het verslag. Ecosanverslag

-)De aardbeien/groente toren, een handig idee voor mensen met beperkte ruimte. Door de planten in de zijkant van de toren te planten heb je opeens veel meer ruimte waar je planten in kunt verbouwen. Probeer de toren echter wel op aarde te plaatsen ivm vochthuishouding.

-)De beestentoren, een slimme toren waar in de hoogte ruimte is gemaakt voor allerlei dieren, van egels tot hommels en van kikkers tot solitaire bijen. Een leuke manier om veel nuttige dieren in je tuin een huis te geven. Egels zijn goede slakkenbestrijders, kikkers eten slakken en veel insecten, hommels en solitaire bijen zijn noeste werkers die graag uw appelbomen bestuiven.

-)Een tekening met veel permacultuur concepten erin verwerkt. Welke kunnen bij u in het huis en in de tuin worden toegepast?

-)Mocht je geen tuin hebben maar wel een dak, ;-) bekijk dan eens de mogelijkheden die de gemeente Amsterdam schetst in deze folder over daktuinen.

-)Een mooi plaatje van een heel handig boek over tuinieren met gebruikte materialen geschreven door Hans Carlier en Esther de Winter, genaamd: Hergebruik in de tuin. ISBN:90-75280-50-5

Graag zouden we de voorbeeldontwerpen op deze site willen uitbreiden met meer complexere permacultuurtoepassingen voor de gevorderde permacultuurder. Bijv. een bouwtekening voor je eigen waterzuivering, meer voorbeeldontwerpen hoe je een goed permacultuursysteem kunt ontwerpen, een bouwplan voor een composttoilet en natuurlijk alle andere dingen die hier nog niet genoemd staan. Informatie neemt ten slotte toe naarmate je het meer gebruikt.

Het is handig als deze projecten volledig worden aangeleverd zoals jij/u ze wilt presenteren aan andere mensen. Zet ook duidelijk de contactgegevens erbij. vragen over dat onderwerp komen dan bij de goede persoon terecht. Toegestuurde plannen zetten wij vervolgens hier op de website zodat iedereen die er interesse in heeft het kan downloaden. We zouden het zeer op prijs stellen als mensen dit willen doen zodat we hier een soort online kennisdatabase en een landelijk internet informatiepunt kunnen opzetten. Alvast hartelijk bedankt!

Deze plannen kunnen naar:
info@permacultuur.tk

Verder